nieuws

‘Onrendabele top zaak van corporaties zelf’

bouwbreed Premium

voorburg ­ Corporaties moeten het verlies dat ze lijden op goedkope huurwoningen, beter bekend als de onrendabele top, uit eigen zak betalen. Dat vindt directeur N. Rietdijk van de NVB. Volgens de brancheorganisatie van projectontwikkelaars en bouwondernemingen is de koopwoningmarkt er te slecht aan toe om ook de kosten van de huurmarkt te kunnen dragen.

Vervolg van pagina 1

“Volgend jaar dreigt in de vrije sector een onrendabele top te ontstaan van 20.000 euro.” Rietdijk vreest dat zijn achterban in 2003 met dezelfde problemen kampt als de woningcorporatie. De bouwers van goedkope huurwoningen leggen per huis structureel zo’n 50.000 euro bij. De corporaties betalen het verlies deels met de bouw van koopwoningen voor de vrije markt. Wanneer niets aan de hoge bouwkosten van nieuwe woningen wordt gedaan, voorspelt de NVB dat op korte termijn lopende projecten worden stilgelegd en nieuwe niet meer van de grond komen.

Vastlopen

Rietdijk wil met de corporaties om de tafel gaan zitten. “Wij hebben dezelfde problemen en zouden samen moeten optrekken om deze op te lossen”, stelt de bestuurder. De doorstroming van de woningmarkt is volgens de NVB­man een probleem bij uitstek dat gezamenlijk aangepakt moet worden. De woningmarkt dreigt volgens de hem vast te lopen omdat starters steeds vaker de voorkeur geven aan een lage huur in plaats van een hoge hypotheek. Gemeenten jagen projectontwikkelaars en bouwondernemingen ook op kosten door het bedenken van ambitieuze plannen. “Dan wordt er een buitenlandse architect bijgehaald die met allerlei ingewikkelde extra’s komt waar zowel de bouwer als de koper niet op zit te wachten”, stelt Rietdijk. Het zou volgens de NVB beter zijn wanneer gemeenten zich inhouden bij het opstellen van bouwplannen en zich beperken tot de eisen en voorwaarden die in het nieuwe bouwbesluit zijn opgenomen. Het beleidsdocument wordt per 1 januari 2003 van kracht en zorgt op zich al voor de nodige kostenstijgingen.

Thermometer

De financiële lasten worden volgens de Thermometer Koopwoningen, het rapport waarop Rietdijk zijn uitspraken baseert, verder opgedreven door de steeds hogere kwaliteitseisen. Zo zorgen de vraag naar mooiere materialen en steeds grotere woningen voor hoge kostenposten. Milieuregelgeving legt volgens Rietdijk ook een groot beslag op de financiële middelen van projectontwikkelaars en bouwers. Daarbij komt dat naast de rijksoverheid, die via het nieuwe bouwbesluit de maat aangeeft, gemeenten de neiging hebben om de eisen en normen verder aan te scherpen. Volgens het NVB­rapport zijn de kosten voor rente, bouwbelasting en verkoop relatief laag. Het geld dat opgaat aan het maken van een ontwerp, slechts 6 procent van de totale bouwsom, blijft ook binnen de perken.

Reageer op dit artikel