nieuws

Onderdruktechniek al lang bewezen

bouwbreed Premium

rotterdam ­ Het inbrengen door middel van onderdruk van elementen in de bodem om krachten op te kunnen nemen, is een bekende techniek. Zuigpalen en zuigankers worden in de offshore al ruim twintig jaar toegepast.

Het offshore­bedrijf Suction Pile Technology BV (SPT), onderdeel van Koninklijke Volker Wessels Stevin Groep, heeft ruime ervaring in toepassen van de zuigmethode. SPT heeft de zuigankers geplaatst voor verankeren van de apparatuur waarmee de gezonken onderzeeër Koersk is doorgezaagd. De methode is gepatenteerd. Oorspronkelijk was Shell de patenthouder, maar dit bedrijf heeft het wereldwijd verkocht, in Nederland aan Van Splunder Funderingstechnieken, ook onderdeel van KVWS. Directeur Slagmolen van Van Splunder weet niet of de methode die in Denemarken wordt gebruikt onder zijn patent valt. Hun methode werkt met onderdruk en geen vacuüm. Door onderdruk te creëren in een stolp die op de waterbodem wordt gezet, wordt het geheel in de grond geduwd. Eenmaal geïnstalleerd kunnen grote verticale en horizontale krachten worden opgenomen. Overigens is Van Splunder Funderingen in samenwerking met SPT ook bezig met fundering van windmolens op zee met de onderdruktechniek. In beginsel zou die ook geschikt zijn voor grotere windmolens, alhoewel hij 3 megawatt wel veel vindt.

Reageer op dit artikel