nieuws

Offshore windmolenparken onrendabel bij huidig beleid

bouwbreed

bunnik – Zolang de fiscale voordelen voor groene stroom naar de distributiebedrijven gaan in plaats van naar de producenten maakt windenergie van Nederlandse bodem weinig kans. Daarvoor waarschuwt het bedrijf E-Connection naar aanleiding van de parlementaire discussie over groene stroom.

Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken heeft er volgens E-connection-directeur M.A.J. Kortenoever weinig van begrepen. Dinsdag beweerde die in de Tweede Kamer dat de energieproducenten niet alleen kunnen rekenen op 6,8 cent subsidie per kilowattuur windenergie gewonnen op zee, de zogenaamde MEP-subsidie. Ze betalen daar bovenop volgens de bewindsman ook nog eens 2,9 eurocent per kilowattuur minder belasting als gevolg van de REB-regeling. Maar voor Kortenoevers bedrijf gaat die vlieger in ieder geval niet op. Voor een distributeur kost buitenlandse stroom met een groencertificaat slechts 1,3 eurocent meer, terwijl daar 2,9 cent fiscale compensatie tegenover staat. Het verschil van 1,6 eurocent steekt de distributeur in zijn zak en daar kan geen Nederlandse producent van zeewindenergie tegen concurreren. Zolang die situatie doorgaat, realiseert E-connection niet het buitengaatse windmolenpark voor de kust van Egmond, waarvoor alle vergunningen al binnen zijn. Daarmee is E-Connection een stuk verder dan de combinatie Shell-Nuon die ook plannen heeft voor een windpark in zee, maar dan 10 kilometer dichter bij de kust. E-Connection wil bovendien dat de staatssecretaris duidelijkheid verschaft over andere fiscale maatregelen en neemt geen genoegen met een voorschotregeling, waarna over tien jaar de definitieve aanslag wordt bepaald.

Reageer op dit artikel