nieuws

Noordbrabants Museum pleit voor bouw Museumkwartier

bouwbreed Premium

den bosch ­ Het Noordbrabants Museum in Den Bosch pleit voor de bouw van een Museumkwartier bij de huidige accommodatie. Daarin moet ruimte komen voor het museum voor hedendaagse kunst Het Kruithuis, acht Brabantse erfgoedinstellingen en een uitbreiding van het Noordbrabants Museum zelf.

Enkele jaren geleden kocht de provincie de gebouwen van de voormalige provinciale griffie. Die liggen vlakbij de huidige huisvesting van het Noordbrabants Museum. Inmiddels staat vast dat de mogelijkheden die dat gebouw biedt te beperkt zijn voor museale doeleinden. Onlangs haalde de Bossche gemeenteraad een streep door de nieuwbouwplannen van Het Kruithuis. Het beschikbare budget van 10 miljoen euro zou al voor de eerste bouwhandeling zijn overschreden. Bovendien zijn er volgens de raad te veel onduidelijkheden over de exploitatie. Het plan van het Noordbrabants Museum is in overleg met directeur J. van Laarhoven ontwikkeld door Ingenieursbureau DHV. Uitgangspunt is dat beide musea een zelfstandig onderkomen krijgen, met een eigen gezicht en een eigen karakter. In het voormalige griffiegebouw kunnen alle kantoren en aanverwante ruimten worden ondergebracht, zowel van de musea als van de erfgoedinstellingen. Volgens Van Laarhoven is uitbreiding van het Noordbrabants Museum noodzakelijk om meer wisseltentoonstelling mogelijk te maken. Bovendien verwacht hij meer bezoekers en mede daardoor lagere exploitatielasten. Als de beide musea onderling met elkaar worden verbonden, kunnen ze bovendien gebruik maken van elkaars expositiezalen. DHV heeft becijferd dat het plan 23,2 miljoen euro kost. De gemeente en de provincie hebben al eerder 26,3 miljoen gereserveerd voor de afzonderlijke plannen. “De samenvoeging van beide projecten in een Museumkwartier levert dus al meteen een besparing op van 3,1 miljoen”, aldus Van Laarhoven. Directeur Y. Joris van Het Kruithuis ziet het plan niet zitten. Volgens haar richten beide musea zich op volstrekt andere bezoekers. (anp)

Reageer op dit artikel