nieuws

NMa heeft bewijs asfaltkartel rond

bouwbreed Premium

den haag ­ De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beschikt over bewijzen dat dertien wegenbouwers verboden kartelafspraken over asfaltwerken in Groningen, Friesland en Drenthe hebben gemaakt. Tegen de bedrijven heeft de kartelpolitie rapport opgemaakt.

In een verklaring laat de NMa weten “een redelijk vermoeden te hebben dat tien bedrijven geregeld hun bedrag bij inschrijvingen op aanbestedingen hebben afgestemd”. Dat zou zijn gebeurd in de jaren 1998 en 1999. Nog drie ondernemingen waren volgens de toezichthouder “incidenteel betrokken” bij de afstemming tussen de tien bedrijven. “Door deze afspraken te maken, beperkten zij de onderlinge concurrentie. Dergelijke afspraken zijn in strijd met de Mededingingswet”, aldus de NMa. De tien ‘hoofdverdachten’ zijn Ballast Nedam Infra Noord Oost, Wegenbouwmaatschappij J. Heijmans, Koop Tjuchem, Koninklijke Wegenbouw Stevin, Oosterhof­Holman Infra, Gruno Wegenbouw, Gerrit Ooms (HBG), Reef Wegenbouw, Snitjer en Vermeer Infrastructuur, Jansma Wegen en Milieu, Fernout Aannemingsbedrijf en Verhoeve Groep Oost zijn de bedrijven die in een enkel geval meededen aan het maken van verboden prijsafspraken.

Geen verrassing

De NMa zegt zich te baseren op materiaal dat is aangetroffen bij bedrijfsbezoeken. De toezichthouder doet net als het Openbaar Ministerie en het parlement onderzoek naar de bouwsector. Een woordvoerder van de NMa laat weten dat dit jaar nog meer resultaten van haar onderzoek in de bouw bekend zullen worden gemaakt. “Dit komt niet als een verrassing”, zegt woordvoerder F. van Lith van Heijmans. “Directeur Kist van de NMa had het op televisie al aangekondigd.” Kist zei afgelopen donderdag in het tv­programma Nova dat “dertig tot veertig bouwbedrijven een boete boven het hoofd hangt wegens ongeoorloofde prijsafspraken”. De Heijmans­zegsman wijst erop dat de schuld van de bedrijven nog niet vastligt. De dertien ondernemingen krijgen eerst de gelegenheid om te reageren op het rapport. Daarna wordt pas definitief vastgesteld of er sprake is van een overtreding. Indien de schuld vaststaat, kan de NMa boetes opleggen van maximaal 10 procent van de bedrijfsomzet. Koninklijke Volker Wessels Stevin, waarvan KWS onderdeel uitmaakt, en HBG wilden vrijdagmiddag niet inhoudelijk reageren. De bedrijven willen het rapport eerst bestuderen.

Reageer op dit artikel