nieuws

NMa gaat zeker door met boetes

bouwbreed Premium

den haag ­ De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ziet niets in een collectieve schikking met de bouw. De kartelpolitie gaat komend jaar hoe dan ook door met het opleggen van dikke geldboetes aan vooral de grote bouwbedrijven. Dat directeur­generaal A.W. Kist daardoor geldingsdrang wordt verweten, neemt hij op de koop toe.

“Een generaal pardon in de vorm van een collectieve schikking is niet aan de orde. Het recht moet zijn loop hebben voor dit soort type ‘hardcore’ overtredingen”, is de stellige en duidelijke overtuiging van Kist, die per 1 januari naar de Universiteit Leiden vertrekt. Daarmee veegt hij het idee van tafel om de bouwfraude via een soort generaal pardon in één keer af te kopen. Gisteren heeft de NMa voor de vijfde keer rapport opgemaakt tegen een aantal grote aannemers, komend jaar zullen er nog tussen de tien en twintig volgen. De boete kan oplopen tot 10 procent van de relevante omzet van een bedrijf. Volgens Kist is het niet nodig te verzeilen in ellenlange procedures. “Dat ligt voor een groot deel aan de houding van de betrokken bouwbedrijven. Ik zou zeggen jongens ­ want het zijn toch vooral jongens ­ jullie hebben het zelf in de hand. Mijn deur staat open voor individuele bouwers.”

Vrijuit

Maar er zit een addertje onder het gras. De NMa eist wel volledige opening van zaken met de mogelijkheid vrijuit te praten met medewerkers en oud­medewerkers van de betreffende onderneming. Strafvermindering is alleen mogelijk bij volledige opening van zaken. HBG is een van de weinige aannemers die ervoor koos om vrijwillig mee te werken aan het onderzoek van de commissie. Hoewel Kist geen mededelingen doet over lopende zaken, is het wel duidelijk dat een positieve houding meeweegt in de strafmaat. Voor de weigerachtige houding van KWS en Heijmans heeft hij geen goed woord over. Zo heeft KWS afgelopen week een boete van 27.000 euro opgelegd gekregen wegens gebrek aan medewerking. Voor de NMa is het bestraffen van kartels op basis van de Bos­boekhouding nu prioriteit nummer één. Kist maakt er geen geheim van dat daarbij de nadruk ligt op de grote bedrijven. “We hebben de grote eruit gehaald om dit type kartel aan de kaak te stellen. Het moet ook een voorbeeldfunctie hebben voor de hele sector.” Het is een strategische keus geweest om de bouw op deze manier op z’n nummer te zetten. Kist sluit trouwens niet uit dat in een later stadium een nieuwe reeks rapporten zal worden opgemaakt waarbij ook kleinere bedrijven en minder ernstige overtredingen worden meegenomen. De bouwers hebben trouwens de mogelijkheid een heel traject van procedures in te gaan om een boete aan te vechten. De rechter zal daarbij uiteindelijk het laatste woord hebben. Tot nu toe heeft de kartelpolitie, op een kort geding na, alle zaken gewonnen. Daarbij moet worden aangetekend dat nog geen enkele hoge boete van de afgelopen vijf jaar is binnengehaald vanwege de ellenlange beroepsprocedures.

Reageer op dit artikel