nieuws

Monumentale centrale als spil bruisende wijk

bouwbreed Premium

londen ­ Hij staat al twintig jaar leeg en is ook aan alle kanten vervallen, maar de gigantische centrale Battersea Power Station bij het centrum van Londen krijgt nu eindelijk een nieuwe toekomst. Parkview Group, een projectontwikkelaar uit Hong Kong, wil het indrukwekkende gebouw met zijn vier hoge schoorstenen opknappen en een centrale rol laten spelen in een nieuwe futuristische wijk.

Een paar honderd dure appartementen, winkels, veel kantoren en zelfs een nieuwe brug over de rivier zijn allemaal in de plannen opgenomen. Voor de schoorstenen heeft Parkview als het lukt een spectaculair idee: daar zou een restaurant in kunnen komen, dat met één tafel op de bovenste verdieping tot de meest exclusieve eetgelegenheden ter wereld zal behoren. Battersea is in de jaren dertig gebouwd als één van de grootste elektriciteitscentrales van het land. Zoals zoveel van die installaties, staat ook deze aan een grote rivier, de Theems. In 1982 was de kolencentrale echter niet meer nodig. Het karakteristieke gebouw kwam al snel op de monumentenlijst, waardoor het uiterst kritische English Heritage over de schouder van elke projectbedenker heen kon kijken. Parkview ziet al lange tijd brood in de centrale en vooral in de bijna 15 hectare kostbare grond aan de rand van de City. Niet alleen kun je van hieruit de Big Ben bijna zien, maar ook liggen aan de overkant de duurste woonwijken van de stad, als Kensington en Chelsea, waar huizen al gauw een paar miljoen kosten. Hier een paar honderd nieuwe appartementen bouwen, moet dan ook een goudmijn zijn. Bovendien heeft Parkview bouwvergunning voor twee hotels, een gewoon hotel met vierhonderd bedden en een conferentiehotel met 750 kamers, en voor een klein auditorium met vijfduizend plaatsen.

‘Lopende tapijten’

Om de verwende bezoekers de wijk in te brengen, moeten ‘lopende tapijten’ die tot nu toe vooral bekend zijn van grote luchthavens, de Londenaren vanaf het Victoria metro­ en treinstation in de buurt naar de winkels of hun appartementje vervoeren. In de rivier hopen de ontwikkelaars een nieuwe pier te bouwen, waar dan de watertaxi of de grote Londense rondvaartboten kunnen aanleggen. De gemeente heeft slim genoeg wel de eis gesteld dat eerst de vernieuwing van de centrale afgerond moet worden, voordat met de andere onderdelen kan worden begonnen. De ontwikkeling van de plannen heeft jaren gekost. Parkview zette hiervoor zijn beste man in, de bekende architect Sir Philip Dowson, die optreedt als directeur ontwerp en planning. De beide hotels en de kantoren zijn ontworpen door Nicholas Grimshaw, die veel bekendheid verwierf met het Eden­project van de Nederlander Tim Smit in Cornwall. Parkview is ook bereid zo’n 800 miljoen euro te investeren.

Compliment

De centrale, één van de grootste bakstenen gebouwen ter wereld, zal in het project een letterlijk centrale rol spelen. Tussen de schoorstenen komt een vijf verdiepingen hoog theater, waar onder meer het beroemde Cirque du Soleil zijn thuisbasis krijgt. De begane grond zal plek bieden aan een bioscoop met zestien zalen. “Maar we gaan hier niet een nieuw Las Vegas neerzetten; deze locatie stelt de allerhoogste eisen. Als we erin slagen iets bijzonders te realiseren, kan dit het drukst bezochte stukje Londen worden. Dat zou pas echt een compliment zijn”, zegt directeur Victor Hwang van de Hongkongse ontwikkelaar. ‘Deze locatie stelt de allerhoogste kwaliteitseisen’

Reageer op dit artikel