nieuws

‘Meer controle en hogere boetes beperken verzuim’

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Meer controle op de werkvloer en vijf keer zo hoge boetes. Het zijn enkele punten uit het wao­preventieplan van de vakcentrale FNV en FNV Bondgenoten. Het moet leiden tot 18.000 minder nieuwe wao’ers en een besparing van 200 miljoen euro.

“De controle op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden in Nederland is een lachertje. Momenteel maken bedrijven eens in de 30 jaar kans op een bezoek van de Arbeidsinspectie”, zegt FNV vice­voorzitter K. Roozemond. Daarom wil zij meer ‘blauw’ op de werkvloer. Onzin, reageert de Arbeidsinspectie geprikkeld. De controle is helemaal geen lachertje. Lukraak het aantal inspecteurs verdubbelen en de boetes vervijfvoudigen heeft geen enkele zin. De inspectiedienst stelt prioriteiten waarbij gekeken wordt naar risicovolle sectoren en bedrijven. Daarbij kan de inspectie heel wat meer doen dan een kleine boete opleggen. Het werk stilleggen is al aanzienlijk vervelender.

Stalker

Bovendien weten bedrijven dat ­ waar een inspectie kwalijke zaken aan het licht heeft gebracht ­ de inspecteur blijft ‘stalken’ totdat de problemen zijn opgelost. Zelfs gevangenisstraffen behoren tot de mogelijkheden. Het weerhoudt de FNV er niet van een aantal extra maatregelen voor te stellen in de strijd tegen de instroom in de wao. Het is de vakbeweging opgevallen dat het bedrijfsleven regelmatig het verbod op structureel overwerk aan de laars lapt. Volgens de FNV zou het al helpen als dit onder de Wet Economische Delicten wordt gebracht omdat de boetes daar hoger zijn dan de administratieve boetes die de Arbeidsinspectie oplegt. Bovendien moet de pakkans verhoogd worden door hier meer prioriteit aan te geven. Ook andere voorstellen ­ zoals een norm voor handmatig tillen ­ kunnen in de Arbowet worden opgenomen. Rugklachten vormen nog steeds een belangrijke bron van instroom in de wao in de bouw.

Werkdruk

Ook wil de FNV dat er een norm komt voor te hoge werkdruk, terwijl minimaal 30 procent van de ondersteuning door Arbodiensten moet worden besteed aan deskundigheid op het preventieve vlak. De bonden hebben het plan laten doorrekenen door TNO. Die houdt het erop dat het moet leiden tot 18.000 minder instroom per jaar.

Reageer op dit artikel