nieuws

Martini Ziekenhuis houdt rekening met de toekomst

bouwbreed

alkmaar ­ Het nieuwe Martini Ziekenhuis in Groningen wordt een ziekenhuis ‘voor de verandering’. De flexibiliteit zit ‘m zowel in als aan het gebouw en de veranderbaarheid reikt zelfs zo ver dat het gebouw in de toekomst een totaal ander leven kan leiden.

Het huidige Martini Ziekenhuis aan de Van Swietenlaan is na twintig jaar hard toe aan vernieuwing. Het complex wacht een grondige renovatiebeurt om vervolgens onderdak te verlenen aan alle ondersteunende afdelingen. De daarnaast geplande 55.000 vierkante meter nieuwbouw, waarin alle patiëntgebonden functies, zoals verpleegunits, operatiekamers en poliklinieken worden ondergebracht, geeft samen met de bestaande bouw ruimtelijk vorm aan de fusie van het voormalig Diaconessenhuis (locatie Van Ketwich) en het voormalig R.K. Gasthuis (locatie Van Swieten). De uitbreiding bestaat uit twee afzonderlijke bouwdelen, waarbij de in elkaars verlengde gelegen afdelingen als een ketting aan elkaar zijn geregen. “Dit ziekenhuis is nog gebouwd volgens het Breitfuss­model, een concentratie van (deels inpandige) ruimten in de onderste lagen van een gebouw, waardoor deze lagen meestal groter zijn dan de hoger gelegen verdiepingen”, licht projectarchitect ir. A. Burger van Burger Grunstra architecten adviseurs in Alkmaar toe. “De oplossing van destijds om de poliklinische afdelingen in de laagbouw onder te brengen, biedt logistiek gezien niet de meest efficiënte oplossing voor de verschuiving van klinische naar poliklinische zorg. In de toekomstige situatie kan veel beter worden ingespeeld op de steeds veranderende behoefte van een ziekenhuis. Een verpleegunit kan dan relatief gemakkelijk worden omgeturnd tot bijvoorbeeld een polikliniek.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels