nieuws

Lokale aannemers Almere buitenspel

bouwbreed Premium

den haag ­ De gemeente Almere heeft ervoor gekozen het groen­ en wegenonderhoud in vier stadsdelen te splitsen en Europees aan te besteden in plaats van onderhands. Hierdoor bespaart de gemeente veel geld, maar het gevolg is wel dat er bijna geen lokale aannemers of hoveniers meer het werk zullen uitvoeren de komende drie jaar.

Met verbazing hoorden de aanwezigen de uitslag aan voor Almere Stad­West. Voor het bedrag van ‘slechts’ 2,7 miljoen euro wil UW Holding BV de komende drie jaar het groen verzorgen en het afval verwijderen. De gemiddelde prijs van de andere inschrijvers, ligt ruim 4 tot 8 miljoen euro hoger. P. Onderwater, senior uitvoerder van UW Holding: “Wij hebben onze ervaringscijfers naast het bestek gelegd en we kunnen het voor deze prijs doen en bovendien houden wij er ook nog iets aan over.” Van oorsprong is de UW Holding een sociale werkvoorziening in Utrecht en sinds twee jaar is het een zelfstandig bedrijf dat mensen detacheert in verschillende branches, waaronder groen. Voor het onderhoud van de sloten en andere klein civieltechnische zaken, werken zij met twee particuliere bedrijven die hier ervaring mee hebben. De namen worden niet bekend gemaakt. Ballast Nedam Specialiteiten in Leerdam wil het onderhoud in Almere­Buiten voor ruim 6 miljoen euro uitvoeren. J. Vermeulen (bedrijfsleider) vindt dit een redelijke prijs voor het werk. “Wij zijn een echte onderhoudsgroep. We hebben alles bekeken en dit is een goede prijs.” Ook hij was enigszins verbaasd over het lage bedrag van UW Holding. “Misschien dat hun ‘schoonhoudsgraad’ afwijkt van die van ons. Wij hanteren een A­kwaliteit (superschoon), terwijl er ook nog gesproken kan worden over een D­kwaliteit (minder). Aannemersbedrijf Van der Lee uit Hagestein heeft voor 4,7 miljoen euro aangegeven Almere Haven te willen onderhouden. Almere Stad­Oost blijft bij combinatie Drielanden/BTL/Stoop als enige in Almeerse handen. Algemeen directeur K. van der Berg van Drielanden Groenvoorziening heeft ruim 25 jaar ervaring opgebouwd. “De prijs van 5,7 miljoen is heel laag. De eigenlijke prijs zou 7,9 miljoen euro moeten zijn. De uitslag van de vier aanbestedingen vond plaats in een ochtend­ en middagsessie. Na de ochtendsessie waarin de uitslagen van Almere Haven en Almere Stad­West bekend werden gemaakt, bleek dat de prijzen wel aan de lage kant waren. Van der Berg: “We hebben na de ochtendsessie opnieuw gerekend en zijn ver onder onze prijs gaan zitten, waardoor we uiteindelijk wel de goedkoopste bleken te zijn”. Het college van B en W bekijkt nu of de bedrijven voldoen aan de gestelde gunningscriteria. Volgende week maakt zij bekend wie de opdracht mag uitvoeren.

Reageer op dit artikel