nieuws

Leien dak Biq Architecten wint dakenprijsvraag

bouwbreed

ROTTERDAM ­ Het Rotterdamse bureau Biq Architecten heeft gisteren de Publieksprijs ontvangen in de prijsvraag ‘Nederland onder Dak’ Het bouwproject met 122 sociale huurwoningen in de wijk Ypenburg kreeg met zijn leien dak de meeste waardering van het geraadpleegde publiek.

De toekenning van de prijs is het slotstuk van een prijsvraag die al in 1999 werd uitgeschreven door de stichting Het Prominente Dak. Het Prominente Dak ­ een samenwerkingsverband van betrokken handel, industrie en verwerkers van dakmaterialen ­ riep in dat jaar architecten op bouwprojecten uit de periode sinds 1990 in te zenden die één voornaam kenmerk dienden te hebben: een prominent zichtbaar hellend dak. “Er was een trend om steeds meer platte daken te bouwen. Wij wilden laten zien dat er veel meer kan”, verklaart projectleider F. Goos. “Een dak kan meer zijn dan alleen een waterdichte oplossing voor een gebouw.” Een jury van deskundigen selecteerde tien projecten uit 96 inzendingen: twee in de utiliteitsbouw, twee in de enkelvoudige woningbouw en zes in de seriematige woningbouw. De tien maquettes die daarvan werden gemaakt, gingen als reizende tentoonstelling het land door. Bezoekers selecteerden uit de maquettes het woningbouwproject vn Hans van der Heijden (Biq Architecten). De dakbedekking van etoniet lei is redelijk uitzonderlijk voor sociale woningbouw. De jury van Nederland onder Dak prijst vooral de zorgvuldi­ge detaillering en de manier waarop de dakkapellen en dakdoorvoeren zijn geïntegreerd in het ontwerp.

Reageer op dit artikel