nieuws

Leegstand kantoren gegroeid naar absolute recordhoogte

bouwbreed

den haag ­ Nog nooit heeft er in Nederland zoveel kantoorruimte leeggestaan als nu. Het aanbod bedroeg half december 4,7 miljoen vierkante meter, maar liefst 35 procent meer dan een jaar eerder.

Het vormt een absoluut record voor Nederland en komt neer op 12 procent van de totale kantoorvoorraad. Dat is ver boven de leegstand van 5 tot 6 procent die de sector zelf als acceptabel beschouwt. Dit blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt. De voorraad van 3,5 miljoen vierkante meter van een jaar terug betekende al een recordstijging van 49 procent ten opzichte van 2000. Het was toen ongeveer 9 procent van de totale voorraad. Vooral in het kantorengebied bij uitstek, Groot­Amsterdam, is de afgelopen twaalf maanden het aanbod enorm gestegen. De aanbodcijfers weerspiegelen de sterk verslechterde arbeidsmarktsituatie in de kantorensector. De groei van het aanbod hangt echter ook samen met de uitvoering van een groot aantal bouwplannen, daterend uit de periode dat er nog sprake was van een gestaag oplopende vraag naar kantoorpersoneel. Volgens voorlopige gegevens is het aantal nieuw verhuurde vierkante meters met 20 tot 25 procent afgenomen. In de eerste jaarhelft bedroeg de daling al 20 procent.

Reageer op dit artikel