nieuws

Landmeten goedkoper door GPS­ontvanger

bouwbreed Premium

sliedrecht ­ Een enkele GPS­ontvanger verbonden met een mobiele telefoon voor directe datacommunicatie maakt het mogelijk de positie van die ene ontvanger op centimeters nauwkeurig te bepalen. Deze dienst wordt geboden door het bedrijf 06­GPS cv uit Sliedrecht dat tijd­ en kostenbesparingen tot meer dan 50 procent op meetwerk in het vooruitzicht stelt.

Landmeters maken voor hun plaatsbepaling de laatste jaren meer en meer gebruik van het Global Positioning System (GPS). Met behulp van twee GPS­ontvangers is de positie van de ene ontvanger op centimeters nauwkeurig te bepalen, tenminste als de positie van de tweede ontvanger bekend is. Door gebruik te maken van een mobiele telefoon voor de directe datacommunicatie tussen de twee ontvangers is het mogelijk met behulp van speciale software de positie van het onbekende punt direct af te lezen.

Plaatsbepaling

Uitgaande van dit principe heeft 06­GPS een landelijk dekkend netwerk voor GPS­RTK opgezet. RTK staat voor Real Time Kinematic, een techniek die door middel van correcties de nauwkeurigheid van de metingen vergroot. De RTK­correcties kunnen uitsluitend met behulp van een GSM­telefoon worden ontvangen en verzonden als deze is uitgerust met speciale software die de plaatsbepaling optimaliseert. In totaal wordt door 06­GPS gebruik gemaakt van 21 basisstations. Hiervan zijn er dertien van 06­GPS. In het Nederlandse net zijn acht Duitse basisstations van het Bondsland Niedersachsen en van Nordrhein Westfalen geïntegreerd. Alle basisstations meten 24 uur per dag. Een gebruiker kan met zijn GPS­ontvanger en de daaraan gekoppelde GSM één centraal nummer voor heel Nederland bellen om toegang te krijgen tot het netwerk. De basisstations zijn overigens via vaste telefoonverbindingen met elkaar verbonden. Operationeel manager J.P. Henry van 06 GPS verwacht dat het netwerk van 06­GPS een enorme impuls zal geven aan het gebruik van GPS voor landmeetkundige werkzaamheden. Als met de mobiele telefoon die is gekoppeld aan de GPS­ontvanger contact met het net van vaste basisstations is gelegd, kan er rechtstreeks in het Rijksdriehoeksnet (voor x en y) en in NAP (z) worden gemeten. De coördinaten zijn binnen een halve minuut af te lezen. Voor veel toepassingen zullen volgens Henry besparingen in kosten of tijd mogelijk zijn die kunnen oplopen tot boven de 50 procent. Hij geeft toe dat een deel van het voordeel teniet wordt gedaan door het tarief van 06­GPS, maar benadrukt dat het bij veel toepassingen besparingen tot in ieder geval 25 procent zal opleveren.

Belangstelling

Het belangrijkste voordeel is dat een meetploeg met 06­GPS uit maar een enkele man hoeft te bestaan. Het zoeken naar een geschikt punt voor het plaatsen van een tweede (referentieontvanger) is niet nodig. Ook zijn met behulp van de enkele GPS­ontvanger mobiele punten met bekende coördinaten eenvoudig in het terrein uit te zetten. “Over belangstelling hebben we niet te klagen. Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen, gemeenten en veel ingenieursbureaus tonen interesse”, aldus Henry.

Concurrentie

Operationeel manager Henry is niet bang dat de concurrentie met een vergelijkbare dienst komt. Door koppeling van hun basisstations is hun net van basisstations stabiel gemaakt. Gezien de betere controle heeft een station een bereik van zo’n 40 kilometer. De concurrent zal dat niet kunnen realiseren waardoor deze voor Nederland 75 tot 80 stations nodig zal hebben. Henry is ervan overtuigd dat dat te duur wordt. Bovendien meent hij dat er in Nederland maar markt is voor één enkele aanbieder. Zo’n positie schept wel verplichtingen, geeft hij toe. Dat betekent dat veel gedaan moet worden aan handhaven of zelfs verbeteren van de kwaliteit en dat de dienst voor steeds meer toepassingen toegankelijk moet zijn. Verkeersgeleiding van voertuigen of aan vochtmeting voor het KNMI, om maar wat te noemen. Een meetploeg met 06­GPS hoeft slechts uit één man te bestaan

Reageer op dit artikel