nieuws

Landelijke ambities een brug te ver voor hard struikelend Moes Bouwbedrijf

bouwbreed Premium

nijkerk ­ Ambitieuze vergezichten hebben Moes Bouwbedrijf de das omgedaan. Een drastische reorganisatie moet de noodlijdende onderneming overeind houden. Gedelegeerd bestuursvoorzitter P. Kohnstamm sluit op termijn een overname niet uit.

“Moes heeft als bouwer goede overlevingskansen.” Districtsbestuurder W. Timmer van Hout­ en Bouwbond CNV heeft vertrouwen in het herstel van de onderneming. De vakbondsman denkt dat de problemen bij Moes zijn veroorzaakt door de ambitieuze plannen van de directie, die het bedrijf naar een landelijke dekking wilde leiden. Dat is uiteindelijk niet gelukt. “Janmaat is op een goed moment aan de kant gezet”, legt Timmer de verantwoordelijkheid bij de oude directeur van Moes.

Overname

Gedelegeerd bestuursvoorzitter prof. drs. P. Kohnstamm geeft toe dat de ambities van zijn voorganger niet zijn gerealiseerd. De problemen van de onderneming worden, volgens de door raad van commissarissen aangestelde bestuurder, veroorzaakt door de aandeelhouders. “Tot halverwege de jaren negentig was Moes een corporatie. Daarna is de onderneming in een bv omgezet waarvan de aandelen in het bezit zijn van het personeel. Het proces dat we op dit moment doormaken, hebben andere bouwbedrijven al gehad, maar bij Moes komt het nu, omdat de aandeelhouders de reorganisatie tegen hebben gehouden.” Kohnstamm sluit een overname van het bedrijf niet uit. “We willen de werkgelegenheid van de zeshonderd mensen die nu nog bij Moes werken veilig stellen. Om dat doel te bereiken, is de participatie van andere partijen één van de mogelijkheden.” Vakbondsman Timmer is niet helemaal te spreken over de onderhandelingen die hij namens het personeel met de directie heeft gevoerd. “Het is geen sociaal plan geworden met een gouden randje”, schetst hij het resultaat. Als gevolg van de geplande reorganisatie worden alle activiteiten, behalve de bouwtak en de projectontwikkeling, verkocht of verzelfstandigd. Moes beschikt in Lelystad over een eigen timmerfabriek, een metselbedrijf en een materiaalbedrijf dat onder andere bouwketen, machines en steigers levert. In Zwolle staat een vestiging die is gespecialiseerd in betonvlechten. Bij elkaar opgeteld zijn de activiteiten in Lelystad en Zwolle goed voor een omzet van 10 miljoen euro. De verkoop van de timmerfabriek is begin oktober bekendgemaakt en wordt volgens Kohnstamm binnenkort afgerond. Voor de andere bedrijfsonderdelen worden kopers gezocht. Moes Bouwbedrijf zet verspreid over alle bedrijfsonderdelen 110 mensen op straat. Daarmee schrapt de onderneming bijna eenvijfde van de in het totaal 710 arbeidsplaatsen. Het hoofdkantoor in Nijkerk wordt gesloten, de vestigingen in Almere en Zwolle gaan verder.

Optimistisch

Voor 2002 rekent de directie op een omzetdaling van meer dan 30 procent naar 130 miljoen euro. het verlies van de bouwer loopt op naar 8,5 miljoen euro. Voor volgend jaar is Kohnstamm optimistisch. In 2003 rekent hij op een omzet van 160 miljoen en een winst van 3,5 miljoen euro. Moes onderstreept hierbij dat in de orderportefeuille nog voor een half miljard euro opdrachten zitten. ‘Wat we nu doormaken, hebben andere bouwbedrijven al gehad’

Reageer op dit artikel