nieuws

Kroonprins België opent tweede HSL

bouwbreed

brussel ­ Kroonprins Filip van België heeft dinsdagmorgen officieel de tweede hogesnelheidslijn van zijn land in gebruik genomen. Met het nieuwe spoor is de reistijd 10 minuten korter. Vanaf zondag rijden de eerste treinen over het nieuwe tracé tussen Leuven en Luik. Eerder al kwam het spoor tussen Brussel en de Franse grens gereed.

Op het nieuwe spoor met een lengte van 63 kilometer kunnen de treinen maximaal 300 kilometer per uur rijden. Dat bekort de reistijd van de Thalys tussen Brussel en Luik tot 57 minuten. In 2006 wordt ook ook Brussel­Leuven in gebruik genomen en doet de snelste trein er nog maar 40 minuten over. Tegen die tijd moet ook een nieuw spoor tussen Luik en de Duitse grens gereed zijn. De dinsdag geopende lijn heeft 0,5 miljard euro gekost. Het hele project tussen Brussel en de Duitse grens kost ruim 1,5 miljard euro. Op de achtergrond speelt nog een kleine schermutseling tussen de Belgische en Duitse spoorwegen. De Duitsers willen met hun eigen snelle trein, de ICE, pendelen tussen Brussel en Frankfurt via Keulen. De Belgen waren liever met hun Thalys doorgereden naar Frankfurt. Voorlopig mag de Duitse trein in België niet over het nieuwe snelle spoor rijden, maar moet de futuristische ICE tussen de stoptreinen blijven sukkelen.

Reageer op dit artikel