nieuws

Kartelafspraken bij drie asfaltcentrales Noord­Nederland

bouwbreed

den haag ­ Achttien wegenbouwers hebben in de jaren 1998 tot en met 2002 de asfaltmarkt in Noord­Nederland verdeeld en daarbij verboden prijsafspraken gemaakt. Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De toezichthouder, die meldt “redelijke vermoedens te hebben”, heeft tegen de betrokken ondernemingen rapport opgemaakt. De achttien hebben volgens de NMa afspraken gemaakt “over de prijs van asfalt, de planning en verdeling van de asfaltproductie en de te verrichten (des)investeringen in de betrokken asfaltcentrales”. Het betreft de fabrieken Asfalt Productie Kootstertille, Asfalt Productie Westerbroek en Noordelijke Asfalt Productie, met vestigingen in Heerenveen en Winschoten. De locatie in Winschoten werd door de wegenbouwers gesloten, waardoor productiecapaciteit uit de markt werd genomen. De NMa ziet dat als “een uitvloeisel” van de kartelafspraken. De achttien bedrijven die volgens de kartelwaakhond zijn betrokken bij de verboden afspraken zijn Ballast Nedam Infra Noord Oost, BAM NBM Wegenbouw Noord Oost, Gebr. Van Kessel Participatie Maatschappij, Gruno Wegenbouw, HBG Civiel, Hollandsche Wegenbouw Zanen, Jansma Wegen en Milieu, Koninklijke Sjouke Dijkstra & Zn, Koninklijke Wegenbouw Stevin, Koop GWW, Oosterhof­Holman Infra, Reef Beheer, Roelofs De Hondsrug, Van der Wal Infrastructuur, Verhoeve Groep Noord, Verhoeve Groep Oost, Vermeer Infrastructuur en wegenbouwmaatschappij J. Heijmans.

Verdeling

Een groot aantal van deze bedrijven heeft volgens de NMa ook samengespannen bij de verdeling van wegenbouwprojecten in het noorden van het land, zo werd vorige week vrijdag bekend. Volgens NMa­woordvoerder B. Roest is het “niet toevallig” dat dat de eerste verdenkingen betrekking hebben op de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. “We zijn begonnen met de aanwijzingen die we in de schaduwboekhouding van Koop hebben gevonden”, aldus Roest. Koop is gevestigd in Groningen. “Maar ons onderzoek richt zich op heel Nederland.” De betrokken bedrijven mogen nu reageren op het rapport. Roest: “Het kan zijn dat door gesprekken met de de ondernemingen onze zienswijze wordt bijgesteld. Maar we zitten er zelden naast. Dat is wel gebleken uit gevoerde rechtszaken.”

Reageer op dit artikel