nieuws

Kantoor knapt op met Lofatec

bouwbreed Premium

utrecht ­ Lofatec is een geperst kunststof product dat fabrikant LKH Kunststoffwerk uit het Duitse Haiger sinds 1982 als gevelbekleding aanbiedt. Het materiaal wordt geleverd in de vorm van elementen en bestaat uit glasvezel, polyester en enkele toeslagmaterialen. Verdeler Dekoriet in De Meern zag het product onlangs voor het eerst in Nederland gebruikt voor de renovatie van een kantoorpand op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide.

Vuil hecht moeilijk aan het materiaal omdat het een verwaarloosbare uitzettingscoëfficiënt heeft en omdat het niet poreus is. Een speciale coating maakt het materiaal grafittibestendig. Verf laat zich volgens Dekoriets M. van Dooijeweert makkelijk met heet sop verwijderen. Doorgaans vergen de elementen twee keer in de tien jaar schoonmaak. Voor de rest van de tijd volstaat een regenbui. Bij het zagen komen geen schadelijke stoffen vrij zodat het binnen te verwerken is. De fabrikant levert Lofatec in twaalf standaardkleuren en andere RAL­kleuren op aanvraag. De elementen vallen onder de brandklasse B1. Ze vervormen niet onder hitte en branden evenmin. Het materiaal weerstaat vorst tot min 50 en hitte tot 120 graden Celsius. De verschillende formaten geven de architect de ruimte te spelen met maatvoeringen. De elementen zijn er in de maat 900 millimeter breed bij 300 millimeter hoog, 300 bij 600, 600 bij 300, 600 bij 600, 300 bij 300 en vanaf januari 1200 bij 600.

Verwerking

De fabrikant kan de elementen van elk denkbaar oppervlak voorzien. Van Dooijeweert noemt de prijs per vierkante meter “absoluut niet goedkoop”. Maar het grote volume aan aantallen vierkante meters dat twee man kunnen verwerken, levert een scherpe prijs per vierkante meter op. De snelle montage maakt het tot een concurrrend product dat compleet met profielen en bevestigingsmateriaal wordt geleverd. Alle benodigdheden zijn verpakt op snelle verwerking; per vijf, zodat de monteurs niet met forse gewichten hoeven sjouwen. Dekoriet gebruikt de gevelrenovatie van het Utrechtse kantoor als demonstratieproject. In maart of april 2003 wordt Lofatec voor het eerst in een nieuwbouwproject verwerkt. Bij het laatste is makkelijker rekening te houden met de stramienmaat. Renovatie duurt volgens Van Dooijeweert niet langer dan nieuwbouw. In Utrecht neemt het opnieuw bekleden van één gebouwzijde incusief het monteren van de profielen één dag in beslag. De andere vier dagen van de werkweek is de aannemer bezig met het verplaatsen van de steiger en het aanbrengen van het regelwerk.

Startprofiel

De renovatie begint met de montage van het startprofiel op het regelwerk van de gevelhoek. Daarna wordt een hoekprofiel uit gecoat aluminium geplaatst. Als het startprofiel eenmaal goed zit, kan er volgens Van Dooijeweert nauwelijks meer iets misgaan. Omdat er al een regelwerk op de gevel zat, nam de aannemer verticaal regelwerk. Het pand is uitgeregeld met een spandraad. De elementen passen met een messing/groef­verbinding in elkaar en worden vanaf de onderste regel onzichtbaar met twee schroeven gemonteerd. Blijkt bij het vastzetten van het bovenste element dat er iets scheef loopt, dan moeten de elementen één voor één van bovenaf worden losgenomen. Bij vervanging blijven de handelingen beperkt tot het loszagen van het beschadigde element.

Reageer op dit artikel