nieuws

Installatiebranche verliest miljoenen

bouwbreed Premium

delft ­ De installatiebranche werkt al een jaar fors onder de kostprijs. De schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Dat stelt directeur J. Swiers van de Stichting Aanbestedingsvraagstukken Installatietechniek (SAVI) .

De SAVI krijgt volgens Swiers veel berichten uit het veld dat aan nogal wat projecten onder kostprijsniveau wordt gewerkt. In de hectiek rond de bouwfraude zijn de ‘koffierondjes’ voor het maken van onderlinge illegale werk­ en prijsafspraken stilgelegd. De installatiebranche heeft echter altijd een vorm van marktverdeling en vergoedingen gekend. Begin januari heeft Swiers een gesprek met de Nederlandse Mededingingsautoriteit over een ontheffingsverzoek voor de branche in een laatste poging de markt op een legale wijze efficiënt te verdelen. De SAVI beheert nu de pot die is bedoeld voor het betalen van vergoedingen aan installateurs die naast een opdracht grijpen. Lidbedrijven dragen bij aan deze pot op basis van hun omzet. Opheffen is volgens de SAVI pas aan de orde als er een expliciet verbod komt. Daarover is hij al lange tijd in discussie met de NMa. Volgens Swiers is er sprake van een open overleg. “Ik heb geen reden tot twijfel, ook al zegt de NMa dingen waar we af en toe niet zo blij mee zijn.” Swiers denkt met overtuigingskracht het vergoedingenstelsel echter wel te kunnen behouden. Naast het SAVI­circuit waarvoor het ontheffingsverzoek geldt, waren de in de installatiebranche gebruikelijke ‘koffierondjes’ illegaal. Daarvan werden claimbestanden aangelegd. Secretaresse A. van Gelder van Unica liet een tip achter bij de NMa, maar ze werd nooit teruggebeld. Voor de parlementaire enquêtecommissie deed zij alsnog haar verhaal. Zij vertelde over de koffierondjes, de eigen schaduwboekhouding en over sociëteit ’t Kerckebosch in Zeist waar de verevening van deze claimbestanden werd geregeld. Volgens Swiers is de installatiebranche nu vooral gebaat bij het snel oppakken van mogelijke aanbevelingen uit het rapport van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid. “Ik zit niet te wachten op een aantal adviescommissies”, aldus Swiers. Overigens is de huidige situatie van het onder de kostprijs werken volgens hem niet nieuw. “In 1992 toen de Europese regels het maken van prijsafspraken verbood zaten we ook met een dalende conjunctuur. Dat laat zich vertalen in een ‘struggle for life’. ‘Ik zit niet te wachten op adviescommissies’

Reageer op dit artikel