nieuws

Indrukwekkende waardestijging Bam

bouwbreed

den haag ­ Sinds W. van Vonno bij Koninklijke Bam Groep de scepter zwaait is het aandeel van ’s lands grootste bouwer met 2307 procent gestegen. De bestuurder verslaat met de koerswinst op afstand alle andere topmannen van de aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven. Van Vonno had ruim twintig jaar nodig voor de indrukwekkende waardestijging van het bedrijf.

Als goede tweede in de ranglijst volgt A. Westendorp van Nedap de Bam­topman op afstand met een koerswinst van 995 procent. De bestuursvoorzitter werkt ruim achttien jaar bij het bedrijf dat elektronische systemen ontwikkelt. De Vereniging van Effectenbezitter (VEB) houdt vanaf deze week een ceo­ranglijst bij. Daarin wordt de waardeontwikkeling van aandelen naast de loopbaan van topmannen gelegd. Ook wordt de koersontwikkeling van de aandelen vergeleken met de conditie van de AEX­index. Met het onderzoek wil de VEB de prestaties van het management van beursgenoteerde ondernemingen in kaart brengen. De resultaten van het onderzoek zijn op de website van de VEB (www.veb.net) te raadplegen.

Bouwers

Andere aan de beurs genoteerde bouwondernemingen moeten het met heel wat minder winst doen dan Van Vonno. Het aandeel Volker Wessels Stevin tekende sinds het aantreden van H. Hazewinkel in 1993 een stijging op van 133 procent. Daarmee presteert de bestuurder veel beter dan R. van Gelder van Boskalis die in vrijwel dezelfde periode een waardedaling van ruim 10 procent neerzette. Bij Ballast Nedam en Heijmans moeten de relatief kort zittende bestuurders het met minder gunstige resultaten doen. R. Kottman van Ballast Nedam slikt in de ruim drie jaar dat hij de bestuurskamer van de bouwer uit Nieuwegein bezet, een koersdaling van bijna 80 procent weg. De junior onder de bestuurders, B. Bemelmans van Heijmans, heeft in de drie maanden dat hij het Brabantse bouwbedrijf leidt geen geluk gehad. het aandeel gaf in die periode bijna 14 procent prijs. Afgezet tegen het koersverloop van de AEX­index delft Kottman met afstand het onderspit. Ballast Nedam verloor sinds zijn aantreden bijna een kwart meer dan de graadmeter van de Amsterdamse beurs. Daarmee behoort de bestuurder tot de slechtste twintig bestuurders van Beursplein 5. Van Vonno steelt opnieuw de show. Het aandeel Koninklijke Bam Groep stond de afgelopen twee decennia op jaarbasis iets meer dan 6 procent hoger dan de AEX­index. Het levert de door de wol geverfde bestuurder een zevende plaats op. Hazewinkel van Volker Wessels Stevin houdt het aandeel 2 procent boven de Amsterdamse stemmingsmeter. Bij Boskalis’ Van Gelder is dat percentage een negatieve 11 procent. Bemelmans van Heijmans zakt bijna 3 procent onder de index maar staat door zijn korte bestuursperiode 34 lager dan zijn collega Van Gelder.

Reageer op dit artikel