nieuws

Houtsector betreurt gebruik van term ‘illegaal’

bouwbreed Premium

den haag ­ De elf houtbedrijven die volgens het rapport van Milieudefensie en WNF illegaal tropisch hardhout te koop aanbieden, voelen zich aangetast in hun goede naam. Belangrijkste punt van kritiek op het rapport is de term ‘illegaal’.

De houtbedrijven vinden de term ‘illegaal’ een groot en verkeerd gebruikt woord. Ten eerste, stellen zij, is het imago van de hele houtsector aangetast, ten tweede betreft het bij lange na niet al het hout dat wordt verhandeld. De bedrijven handelen voor het grootste gedeelte in goedgekeurd hout. De partijen hout die als ‘illegaal’ zijn bestempeld, zijn in de meeste gevallen restpartijen die ooit zijn aangekocht en waarvan de herkomst moeilijk is vast te stellen. De bedrijven beschouwen de partij als een eenmalige levering die geen vervolg zal krijgen.

Illegaal

H. Stroot van Milieudefensie verklaart het gebruik van het begrip ‘illegaal’. “Je hebt te maken met iets wat niet voldoet aan wetgeving. Dat kan te maken hebben met het kappen van bomen buiten het kapgebied; of er is meer gekapt dan toegestaan, of er is gekapt in een gebied waar dat niet mag. Maar ‘illegaal’ kan ook te maken hebben met de handel, bijvoorbeeld fraude van het transportbedrijf.” Te zeggen dat de herkomst van hout moeilijk te achterhalen is, vindt Stroot wel erg makkelijk. “Hout is te traceren via een logo en dat correspondeert weer met een houtkapbedrijf en de plaats.. In dit geval Kameroen; het ministerie van Kameroen houdt bij welke bedrijven voldoen aan de wet en welke niet. En daarover zijn publicaties te vinden. Wij hebben voor het onderzoek vanaf de weg foto’s gemaakt van het opgeslagen hout dat voorzien was van een logo.” K.D. Groszpietsch, vestigingsmanager van Bouwcentrum De Wild in Alkmaar reageert. “De ‘illegale’ partij van ongeveer vijf kuub, stond helemaal achterin en behoort niet tot de standaard voorraad bouwhout, dat allemaal goedgekeurd hout is. Het is een kwestie van slachtoffers zoeken.” Ook houthandel Van Dam in Bunnik betreurt de gang van zaken. Commercieel manager T. Morren: “Bij ons voert onbegrip de boventoon. We hebben geen geheimen voor Milieudefensie. Als ze ons van tevoren hadden gebeld, dan waren we met elkaar om de tafel gaan zitten. We hebben nu alsnog gevraagd om een gesprek met Milieudefensie.” Directeur I. Brugman van de Amsterdamsche Fijnhouthandel wil graag een lijst van dubieuze leveranciers vanuit Milieudefensie ontvangen. Mr.drs. A.I. de Boer, directeur van de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) noemt het rapport misleidend. “Wij hebben gereageerd in de richting van Milieudefensie, WNF, Greenpeace en alle andere betrokken organisaties dat onze branchevereniging tegen de handel en verkoop van illegaal hout is. Mocht een lid van onze vereniging zich hieraan stelselmatig schuldig maken, dan royeren wij dat bedrijf. Van de elf ondernemingen die lid zijn van onze vereniging, weet ik dat het bonafide bedrijven zijn.” De VVNH is druk bezig met het opstellen van een gedragscode voor het weren van fout hout.

Verscherpt

Directeur J.A. van Leuven van Platim in Amsterdam ontvangt haar hout van leverancier Wijma uit Kampen, die ook op de lijst voorkomt. “Ik vind het heel zuur voor Wijma”, reageert Van Leuven. Wat de elf bedrijven moeten doen met het ‘illegale’ hout mogen ze zelf weten, vindt Milieudefensie want het leed is toch al geschied. Zij wil de houtbranche blijven volgen en tevens de rol van de overheid nader bekijken. A. Wesselink van Wijma heeft zijn reactie al aan Milieudefensie geschreven. “Wij vinden het jammer dat een ongenuanceerd beeld is geschetst van ons bedrijf. Wij dragen het milieu hoog in ons vaandel en we zullen zo nodig maatregelen nemen tegen foute leveranciers en zagerijen. Wij hebben zelfs ons milieubeleid verscherpt om de import van fout hout tegen te gaan.” ‘Partij behoort niet tot standaard voorraad bouwhout’

Reageer op dit artikel