nieuws

Honda bevordert gebruik van aardgasgestookte auto

bouwbreed Premium

den haag ­ Honda ontwikkelde met FuelMaker Corporation een systeem waarmee aardgasgestookte auto’s thuis kunnen worden bijgetankt. Vooralsnog kunnen alleen Amerikaanse autobezitters het systeem gebruiken.

American Honda Motor heeft een aandeel van 20 procent in FuelMaker Corporation. Honda levert sinds 1998 een aardgasvariant van de Civic GX, voornamelijk aan Amerikaanse overheidsdiensten. Vanwege te geringe vraag brengt Honda Nederland vooralsnog geen aardgasgestookte auto’s op de markt. Het vulsysteem moet deze auto’s ook interessant maken voor particulieren. Naarmate de belangstelling voor aardgasrijden toeneemt kunnen bijvoorbeeld ook bedrijfsauto’s met zo’n installatie worden uitgerust. Het vulsysteem draagt de naam Phill en komt over ongeveer een jaar op de markt. De installatie wordt aangesloten op de bestaande gasleiding en kost ruim 1100 euro. Een ‘aardgas Civic’ met vier cilinders en een inhoud van 1,7 liter heeft een adviesprijs van 21.000 euro. Een volle tank is goed voor ruim 350 kilometer. De gemeentelijke diensten van Los Angeles gebruiken vanaf 2 december de eerste brandstofcelauto van Honda. De fabrikant levert Los Angeles in de loop van 2003 nog eens vier exemplaren van deze FCX. De voertuigen zijn bedoeld voor dagelijks gebruik. De komende twee tot drie jaar bouwt Honda zo’n dertig brandstofcelauto’s voor de leasemarkt in Californië en Japan. De fabrikant heeft nog geen plannen voor grotere productie of voor verkoop of lease aan particulieren. De FCX staat in prestaties nagenoeg gelijk aan de Civic en legt met één waterstofvulling ruim 350 kilometer af.

Reageer op dit artikel