nieuws

‘Het was keihard werken, maar het resultaat is ernaar’

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Geen feestjes, reisjes of dure kerstpakketten meer voor de bouwsector. Voorzitter Marijke Vos beperkt zichzelf na de climax van afgelopen donderdag tot een week vakantie in Noord­Frankrijk, op eigen kosten wel te verstaan. Langer lukt niet, want GroenLinks moet op verkiezingspad.

Na een jaar intensief spitwerk velde de parlementaire enquêtecommissie een vernietigend oordeel over de bouw. Soberheid en nieuwe zakelijkheid moeten de toekomst gaan kenmerken. Sober en zakelijk was ook de presentatie van het rapport van de parlementaire commissie. Als laatste verliet Vos (45) donderdag de oude zaal van de Tweede Kamer. In opdracht van man en zoon sleepte zij de hele dag een beertje mee in de overigens zeer zakelijke A4­tas. De dag na D­day prijkt de mascotte op de bank in haar woning in Amsterdam. Hij moet even plaatsmaken als ze voor het zoveelste fotomoment moet poseren. Vos beschouwt de media­aandacht als de kroon op het werk van het afgelopen jaar. Het was keihard werken, vooral de afgelopen weken en tijdens de openbare verhoren, maar het resultaat mag er zijn. Een rapport van ruim drieduizend pagina’s mét het bewijs van grootschalige kartelvorming in de bouw. Toen zij de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem begin februari volledig in handen kreeg, groeide snel het gevoel dat het grondig mis was in de bouw.

Stap te ver

De bevestiging kwam definitief toen meerdere schaduwboekhoudingen boven water kwamen. Uiteindelijk beschikte de commissie over de boekhoudingen van HBG, BAM NBM en Ballast Nedam. De voorzitter heeft zich gestoord aan de weerstand uit de top van de bouwwereld en vindt het hoog tijd dat aannemers uit zichzelf opening van zaken geven en schuld bekennen. Vos zou het zeer kwalijk vinden als bouwers hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen met jarenlange juridische procedures. De commissie vindt dat 8,8 procent een indicatie is om de hoogte van de schade van kartelvorming te berekenen. “Het gaat een stap te ver dat percentage één op één door te trekken en dat doen we dus ook niet.” Onbegrijpelijk vindt ze daarom de uitnodiging van topman Hazewinkel van KWVS om die rekensom aan de hand van officiële boekhoudingen te staven. “Natuurlijk is die rekensom niet te maken op basis van de officiële cijfers. Maar het percentage is een goede richtlijn op basis van de 211 onderzochte mislukte aanbestedingen en wordt ook gestaafd door internationale onderzoeken.” Ze slaat daarbij een van de deelrapporten open en wijst op rapporten uit de Verenigde Staten en Korea. Het gaat nog om een proefdruk waaruit allemaal gele plakkertjes met aantekeningen steken. Vos heeft geen goed woord over voor de mentaliteit van de sector in de afgelopen jaren. De sfeer van ‘ouwe jongens krentenbrood’ en ‘dat regelen we wel even’ heeft overheerst. Stelselmatig is daarbij de grens van het toelaatbare overschreden. Een belangrijke opdracht aan de bouw is dan ook te stoppen met fêteren en smeren van opdrachtgevers. Golfpartijtjes vindt Vos onnodig, evenals de witte feesttenten naast opgeleverde projecten. “Het is niet fout om hardwerkende mensen te belonen na een succesvolle afronding van een project, maar voorlopig past daarbij alleen soberheid.”

Opstappen

De oordelen over Brinkman, Korthals, Netelenbos en Jorritsma zijn duidelijk en hard. De voorzitter weigert echter te reageren op het aftreden van minister Korthals. Hij diende donderdag zijn ontslag in nadat de commissie hem onjuist informeren van de Tweede Kamer verweet. “Die conclusie was onvermijdelijk na de openbare verhoren, maar het is aan de individuele personen om daar consequenties aan te verbinden”, verklaart ze met een uitgestreken gezicht. Zo’n priemende blik waarmee ze tijdens de verhoren heel wat getuigen bleef aankijken op zoek naar de waarheid. Weg met ouwe jongens krentenbrood

Reageer op dit artikel