nieuws

Hardenberg maakt van doolhof ruimtelijke eenheid

bouwbreed Premium

hardenberg ­ De gemeente Hardenberg ondergaat de komende tien jaar een fors aantal stedenbouwkundige ingrepen. In het Masterplan komt vooral de gebrekkige samenhang tussen het historische stadshart en omliggende stadsdelen naar voren.

Het architecten en stedenbouwkundig bureau Groep 5 van der Ven, die mede het Masterplan ontwikkelde, maakt van het ‘doolhof’ een nieuwe ruimtelijke eenheid. De gemeenteraad keurde onlangs het plan goed waarna het project eind januari, begin februari in delen kan worden aanbesteed. De gemeente Hardenberg wil meer kwaliteit in de binnenstad op het gebied van winkelen, wonen en recreëren. Volgens projectleider C. Zwiers van Groep 5 van der Ven herbergt Hardenberg veel ongedefinieerde ruimten met vage begrenzingen, waardoor de bezoeker snel zijn oriëntatie kwijtraakt. Het overschot aan openbare ruimten is een geluk bij een ongeluk. Zwiers: “We hoeven relatief weinig bebouwing te slopen om nieuwbouw toe te voegen.” Volgens het plan wordt 9000 vierkante meter winkeloppervlakte toegevoegd en 5000 vierkante meter gesloopt. Er komen 650 nieuwe huizen, honderd worden er gesloopt. Circa de helft van de verouderde woonwijk Marsch/Kruserbrink gaat tegen de vlakte. Groep 5 van der Ven stelt voor om de nieuwbouw in radialen vorm te geven zodat de bewoners uitzicht hebben op de Vecht. Onder het stadhuis, de gedempte haven en het nieuwe Landelijk Opleidingscentrum komen parkeerkelders. Verder wordt in de binnenstad een bioscoop en bowling­centrum gebouwd en krijgen het theater en zwembad een uitbreiding.

Wegenstructuur

Behalve Groep 5 van der Ven is ook Multi Vastgoed bij het Masterplan betrokken. Om overzichtelijke winkel­ en woondomeinen te creëren en een onduidelijke toegang tot de binnenstad te krijgen, wordt de wegenstructuur in de binnenstad gewijzigd. De Europaweg, de hoofdinvalsweg van Hardenberg, wordt doorgetrokken, waardoor het wegenstelsel om de binnenstad de vorm krijgt van een assenkruis. Dat zorgt volgens Zwiers voor een betere doorstroming en maakt van het historische centrum weer het hart van Hardenberg. Zwiers: “We willen meer verblijfsplaatsen in het centrum. Bij de winkel­ en woonlocatie De Spinde trekken we de randbebouwing door met winkels op de begane grond en drie woonlagen, zodat het een intiem binnenplein wordt. Het Wilhelminaplein krijg ook nieuwe wanden door er galerieën en kunsthuizen te ontwikkelen. De winkels komen zoveel mogelijk aan de Markt. Allerlei obstakels zoals bloembakken en muurtjes gaan uit de winkelstraten weg.” Het Landelijk Opleidingscentrum (LOC) krijgt een nieuw schoolgebouw, bij de gedempte haven verrijzen en twee woontorens en over de Vecht komt een nieuwe fiets­ en loopbrug.

Reageer op dit artikel