nieuws

‘Grondprijs moet 20 tot 30 procent lager’

bouwbreed

voorburg ­ Gemeenten moeten de grondprijs voor nieuwbouwwoningen met 20 tot 30 procent verlagen. Dat heeft de NVB dit weekend in een brief aan minister Kamp van VROM laten weten. Volgens de vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers dreigt de woningmarkt vast te lopen als aan de huidige hoge grondprijzen wordt vastgehouden.

De NVB baseert zich op de Thermometer Koopwoningen, een onderzoek dat de branchevereniging ieder halfjaar in samenwerking met de Technische Universiteit Delft uitvoert. Sinds 1997 zijn de kosten voor een nieuwbouwwoning met bijna 100.000 euro gestegen. Ruim de helft, zo’n 60 procent, van die stijging komt voor rekening van de grond. “De prijzen voor nieuwe woningen stijgen niet meer zoals in het verleden. Economisch is Nederland anders dan twee jaar geleden”, motiveert directeur N. Rietdijk zijn zorgen. Tot voor kort werden de extra kosten goedgemaakt met hoge verkoopprijzen. De slechte economische omstandigheden hebben aan de gunstige markt een eind gemaakt. Volgens Rietdijk moeten lokale overheden op de nieuwe situatie inspelen. “Gemeenten lopen het grote gevaar dat ze weer achter de feiten aanlopen.”

Nieuwbouwwoningen

In reactie op de brief van de NVB herhaalde minister Kamp dit weekend zijn standpunt dat gemeenten meer grond vrij moeten maken voor nieuwbouwwoningen. Met name kleinere plaatsen die in landelijk gebied liggen, beschikken volgens de bewindsman over te weinig ruimte om voor de eigen bevolkingsgroei te bouwen. Kamp verwacht dat wanneer meer bouwgrond wordt vrijgemaakt ook de grondprijzen zullen zakken. “Bij meer aanbod dalen de prijzen, zo werkt de markt”, legt woordvoerder W. Klein van VROM uit. Rietdijk toont zich namens zijn achterban gelukkig met de reactie van Kamp. “We kunnen ons heel goed vinden in het standpunt van Kamp. Met name middelgrote gemeenten kunnen fantastische bijdragen leveren aan de bouw van bijvoorbeeld goede seniorenwoningen.”

Op pagina 2: ‘Onrendabele top zaak van corporaties zelf’.

Reageer op dit artikel