nieuws

Gedeputeerde gearresteerd in bouwfraudezaak Curaçao

bouwbreed Premium

willemstad ­ De bouwfraudezaak op Curaçao, in verband waarmee twee weken geleden directeur H. de V. van Koninklijke Wegenbouw Stevin in Nederland werd opgepakt, spreidt zich als een olievlek over het benedenwindse eiland uit. Maandag werd H. Abraham, gedeputeerde (vergelijkbaar met wethouder) van Openbare Werken (PNP) aangehouden op verdenking van het aannemen van steekpenningen.

Volgens het Openbaar Ministerie houdt de arrestatie van Abraham verband met de Curinta­fraudezaak, die eerder KWS­directeur De V. achter de tralies deed belanden. Volgens OM in Willemstad is er voldoende grond om De V., die in Nederland in de cel zit, nog langer vast te houden. Gisteren zou de rechter­commissaris een beslissing nemen over het lot van De V. Het OM vorderde zijn gevangenneming, wat betekent dat hij vooralsnog maximaal zestig dagen mag worden vastgehouden. Bij het ter perse gaan van deze krant was de beslissing van de rechter­commissaris nog niet bekend. KWS is het moederbedrijf van aannemingsbedrijf De Antillen NV op Curaçao, dat verwikkeld is in een fraudezaak. De Antillen zou een dubieuze rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het contract voor het project voorrijwegen in opdracht van het luchthavenbedrijf Curinta. In deze kwestie is nu dus ook gedeputeerde Abraham aangehouden. Hij trad vorig jaar aan als lid van het Bestuurscollege van Curaçao, op een moment dat de deal tussen De Antillen en de overheid reeds was beklonken. Het OM wil niet zeggen waarvan de politicus precies wordt verdacht, maar liet wel doorschemeren dat zijn aanhouding een gevolg is van een onderzoek naar het aannemen van steekpenningen door bestuurders. “Het OM heeft aanwijzingen dat personen met een overheidstaak gelden hebben aangenomen in de wetenschap dat de gift tot doel had hen ertoe te bewegen om in ruil daarvoor bepaalde werkzaamheden te verrichten.”

Reageer op dit artikel