nieuws

Fourageur voert binnenwand van geperst stro in

bouwbreed Premium

werkendam ­ Een fourageur levert in de eerste plaats hooi en ander voer aan veehouderijen. L. Verschoor Fourage BV uit Werkendam gaat een stap verder. Het importeert ook binnenwandelementen van stro.

Het gaat om Karphos­wanden uit Duitsland. Ze bestaan uit een kern van geperst stro zonder bindmiddel, gecacheerd met grofmazig doek en zwaar karton. Standaard zijn de elementen 1200 millimeter breed, 2500 millimeter hoog en 58 millimeter dik. Ze hebben vier verticale kanalen voor het trekken van kabels. De elementen worden gekoppeld met aangepaste nieten of clips en de naden met speciale hulpmiddelen afgewerkt. Wie met Karphos­wandelementen bouwt hoeft het wiel niet uit te vinden. Het systeem is volledig doordacht en alle bijbehorende artikelen zoals schroeven, nieten, afplakband, sokkels, bouten en clips zijn bij de importeur te bestellen. De wanden zijn geschikt voor de bevestiging van bijvoorbeeld wastafels of radiatoren. Volgens een woordvoerder van L. Verschoor Fourage zijn in Nederland nog geen projecten uitgevoerd met Karphos­binnenwanden. In Duitsland heeft het systeem een prijs gewonnen voor toepassing van vernieuwbare grondstoffen. De importeur laat TNO onderzoeken of de elementen voldoen aan het Bouwbesluit. De woordvoerder verwacht in dit opzicht geen problemen. De wandelementen dragen reeds het Duitse Ü­teken en het certificaat van het Eco Umweltinstitut voor bouw­ecologische producten.

Reageer op dit artikel