nieuws

Filtercombinatie verwijdert snel ziektekiemen uit lucht

bouwbreed

den haag ­ Ruim 1500 kubieke meter lucht per uur schoont de zuiveringsinstallatie van Energy Technique (ET) uit het Britse West Molesey, Surrey. Het systeem verwijdert anthrax, tuberculose en MRSA. Het rekent ook af met ‘gewone’ ziekteverwekkers met behulp van een reeks filters en ultraviolet licht.

Die combinatie verwijdert volgens de leverancier 99,9 procent van antharxsporen uit de lucht. Het bedrijf laat de voorziening keuren bij het Britse defensielaboratorium (DSTL) in Porton Down en brengt het bij gebleken geschiktheid vervolgens op de markt. ET noemt de installatie geschikt voor onder meer ziekenhuizen en openbare gebouwen. Het systeem zuivert de lucht met een elektrostatisch voorfilter, dat wordt beschenen door lagedruk kwikhalogeenlampen. Die zitten achter speciale kwartsschermen gemonteerd en beschijnen ook een tweede filter. De filtercombinatie verwijdert tevens de kleinste deeltjes uit de lucht. De ultraviolette lampen komen van het eveneens Britse bedrijf Suvair. De eerste handelsuitvoering wordt mobiel en is bedoeld om de lucht te zuiveren in bijvoorbeeld ziekenhuiskamers waar de MRSA­bacterie heerst. Latere varianten krijgen vierkante of ronde aansluitingen en kunnen vast in klimaatinstallaties worden gemonteerd. Zonder in detail te treden zegt ET dat het systeem een aanmerkelijke investering vergt.

Reageer op dit artikel