nieuws

Export sloopafval opnieuw getoetst

bouwbreed Premium

den haag ­ Verleende exportbeschikkingen voor sloopafval geven geen garantie om in het buitenland te mogen storten. Zij moeten opnieuw worden getoetst. Nieuwe vergunningen moeten een boetebeding krijgen. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren besloten.

De vergunningen worden opnieuw bekeken, omdat controle en naleving volgens het parlement te wensen overlaten. Veel bouw­ en sloopafval wordt geëxporteerd om de hoge heffingen in Nederland te ontlopen. Deze zijn op 1 januari 2002 verhoogd met 11,35 euro. De Kamer vreest voor schijnverwerking in het buitenland: in de beschikking staat dat het afval wordt hergebruikt, terwijl het in het buitenland alsnog wordt gestort. De Nederlandse afvalsector loopt daardoor behoorlijk wat werk mis, zo stelt indiener Koopmans (CDA) van het voorstel. Koopmans wil dat de feitelijke bestemming van het afval wordt onderzocht. Door boetes op te nemen in nieuwe beschikkingen, hoopt hij het ontduiken van de afvalheffingen in Nederland tegen te gaan. De eerdere toezegging van staatssecretaris Van Geel (milieu) voor een onderzoek naar de illegale stort van bouw­ en sloopafval in Duitsland gaat de Tweede Kamer niet ver genoeg. Koopmans heeft met eigen ogen gezien hoe bouw­ en sloopafval illegaal is gestort. Na een onderonsje met hem heeft Van Geel de VROM­Inspectie op het bedrijf afgestuurd. “Hoewel een duidelijk bewijs ontbreekt, neem ik de signalen serieus”, aldus de staatssecretaris.

Stort

Hij laat de inspecteurs daarom alle signalen onderzoeken. Het betreft rechtstreekse stort van afval dat eigenlijk had moeten worden gesorteerd en hergebruikt. In totaal wordt 2 procent van het bouw­ en sloopafval uitgevoerd naar het buitenland. Een groot afnemer is Duitsland, omdat daar betere sorteermethodes zijn. Bovendien is het storten er goedkoper. Volgens Van Geel duurt dat niet lang meer, omdat bij de oosterburen verandering van de regels in aantocht is. Ook daar wordt gewerkt aan beter toezicht op de verwerking en stort van bouw­ en sloopafval.

Reageer op dit artikel