nieuws

Eindelijk akkoord bereikt over arbitrageloket

bouwbreed Premium

amersfoort ­ Het arbitrageloket voor consumenten wordt georganiseerd in een onafhankelijke stichting. Dat is het gevolg van afspraken die vrijdag zijn gemaakt door alle betrokken belangenorganisaties. Met de afspraken komt een einde aan discussie die sinds 1996 de gemoederen heeft beziggehouden.

Het zeskoppige bestuur van de stichting bestaat uit twee vertegenwoordigers van consumentenorganisaties, twee leden namens de bouwers en de voorzitters van het GIW en de Raad van Arbitrage. De bestuursleden van de stichting kiezen gezamenlijk een voorzitter. Tot op heden kloppen consumenten afhankelijk van de gebreken aan hun woning bij diverse arbitrage­instituten aan. Vallen de problemen onder de garantie van het Garantie Instituut Woningbouw (GIW), dan verzorgt die instelling de arbitrage. Is dat niet het geval, dan moet de consument naar de Raad van Arbitrage voor de bouw. De afspraken maken aan deze verwarrende situatie een eind en zorgen er voor dat de consument bij één loket en tegen één uniform tarief hun zaken kunnen regelen. De stichting maakt gebruik van de opgebouwde kennis van het GIW en de Raad van Arbitrage. Voor opleveringsgebreken ontwikkelt de stichting een procedure waarbij een arbiter de zaak komt opnemen en direct uitspraak doet.

Reageer op dit artikel