nieuws

Eerherstel voor een uit de gratie geraakt Fries riviertje

bouwbreed Premium

leeuwarden ­ De gemeente Leeuwarden knapt het stadsriviertje Potmarge en de omgeving daarvan de komende twee jaar op. De doorstroming wordt verbeterd en er komen recreatieve voorzieningen in het gebied. De klus wordt eind januari openbaar aanbesteed. De kosten zijn begroot op 3 miljoen euro.

  De Potmarge is een oud transportkanaal dat loopt vanaf het stationskwartier richting Hardegarijp. Buiten Leeuwarden sluit het riviertje aan op de Wijde Greuns, vlakbij het Van Harinxmakanaal. Twee jaar geleden is de Potmarge, die uit de gratie is geraakt en danig was vervuild door industrie, uitgebaggerd. Nu wil Leeuwarden het riviertje upgraden. “De persleiding van het riool wordt verlegd waarbij het tracé langs de Potmarge komt te lopen richting zuivering. Dit project stond al op stapel, uit milieuoverweging. Omdat het riviertje dan toch op de schop moet, grijpen we de gelegenheid om de doorstroming te verbeteren zodat het water helderder wordt. Dat doen we door tochtsloten en waterbergingen te koppelen”, schets assistent­projectleider J. Bruining. Ook voorziet Leeuwarden de Potmarge van dras­ en plasgebieden waarin gewandeld en gefietst kan worden. Het water wordt verder beter in beeld gebracht in de stadswijken waardoor het riviertje loopt. Er komen aanlegsteigers voor kano’s en roeiboten en ondernemersactiviteit wordt gestimuleerd. Eind 2004 is de oplevering voorzien.

Reageer op dit artikel