nieuws

De bouw zonder het bloemetje

bouwbreed Premium

De bouw zonder het bloemetje

Menigeen zal het zijn ontgaan, maar op de tafel waarachter donderdag de leden van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid zaten, prijkten geen bloemen. Het was gewoon een recht­door­zee tafel. Auberginekleurig tafelkleed, glaasjes water en heel veel papier dat tot de vaste inboedel van zo’n tafel behoort. Dat lijkt allemaal doodnormaal, maar het ontbreken van die boeketten is een buitengewoon bijzonder detail. Het dringt door tot de kern waar het in de bouwfraude om gaat: verkeerd ingeslopen gewoonten. Een paar maanden geleden viel deze krant op deze pagina over die dramatische boeketten die de tafel in de verhoorzaal sierden. Waar dienden zij eigenlijk voor, vroegen we ons af. Om de nerveuze gedaagden vertroosting te bieden? Om de boel wat op te fleuren? Of omdat de camera’s snorden? Of, nog erger, uit automatisme omdat er nu eenmaal altijd bloemen staan zodra er een kleedje over een tafel wordt gelegd. Een gewoonte dus. Een ingeslopen verkeerde gewoonte. Was het niet uitgerekend deze parlementaire enquêtecommissie die wilde afrekenen met ingeslopen gewoonten? Weg dus met die bloemen. Wat blijkt? In het allerlaatste verhoor eind september ontbraken de bloemen. En ook afgelopen donderdag tijdens de presentatie van het enquêterapport werd er niets opgeleukt. Gewoon een eerlijke tafel met auberginekleurig kleedje, water en heel veel papier. We zijn zo vrij dit te vertalen als een teken dat ook de overheid breekt met ingeslopen verkeerde gewoonten. Een goede stap voorwaarts naar de Nieuwe Zakelijkheid. Wat bloemen al niet kunnen zeggen.

Reageer op dit artikel