nieuws

Burgemeester komt weg met gift bouwer

bouwbreed

wuppertal ­ De Duitse burgemeester H. Kremendahl van Wuppertal is vrijgesproken van corruptie. De bestuurder stond terecht omdat een projectontwikkelaar in de stad Kremendahl in 1999 500.000 mark (225.000 euro) schonk voor de verkiezingscampagne van de SPD­burgemeester.

De rechtbank in Wuppertal veroordeelde de ondernemer, Uwe Clees, tot veertien maanden voorwaardelijk wegens omkoping, maar vond dat de burgemeester zelf de wet niet heeft overtreden. De SPD heeft opgelucht gereageerd op de vrijspraak van Kremendahl. De partij had hem speciaal naar zijn geboortestad Wuppertal gestuurd om daar de corruptie uit te roeien. Kremendahl was de eerste burgemeester in Duitsland die een speciaal bureau opzette om corruptie aan te pakken. Door het proces tegen de burgemeester werd de SPD ervan beschuldigd te hebben gefaald in het anticorruptiebeleid. Kremendahl heeft altijd volgehouden dat hij zich niet heeft laten beïnvloeden door Clees, die een vergunning voor een winkelcentrum wilde. Kremendahl, die gedurende het proces tegen hem was geschorst, is sinds enkele minuten na de uitspraak weer in functie.

Reageer op dit artikel