nieuws

Britse ‘bouwvrouwen’ verenigen zich

bouwbreed

londen ­ Vrouwen die werken in de Britse bouwsector hebben een eigen vereniging opgericht, de National Association of Women in Construction. De NAWIC heeft inmiddels al meer dan 300 leden, voor het merendeel vrouwen in hogere functies als projectmanager, technisch ingenieur, architect of bouwconsultant.

Volgens voorzitter Lorraine Elliot kent de vereniging twee doelen: meer vrouwen in de bouw zowel op managementniveau als op de bouwplaats, en de bestrijding van vooroordelen tegen vrouwen in de bouw. Elliot zelf werkt als management consultant bij Hill International en houdt zich vooral bezig met het beslechten van allerlei bouwgeschillen. “De nationale opleidingsinstituten hebben berekend dat we de komende jaren zeker 380.000 mensen te kort komen in de bouw. Het is dus van groot belang alle mogelijke ‘bronnen’ aan te boren. Vrouwen kunnen een veel grotere rol spelen, maar het idee om in de bouw te gaan werken komt niet gauw bij ze op. Dat ligt volgens Elliot ook aan de traditionele manier van denken bij de arbeidsbureaus en op de scholen.

Carrière

De NAWIC wil daarom zelf hogere scholen bezoeken om uit te leggen dat de bouw goede carrièremogelijkheden voor vrouwen biedt. Elliot noemt het “een sector met een grote variatie aan functies”. Van timmerman tot architect en van lasser tot consultant. “Als je je goed inzet, kan je ook makkelijk opklimmen. Bovendien biedt de bouw ook een goede toekomst. Het gaat zeker in ons land prima, dus voor het verlies van je baan hoef je voorlopig niet bang te zijn. In veel andere sectoren ligt dan heel anders, vandaag de dag.” Maar Elliot geeft toe dat er dan ook in de bouwbedrijven zelf het een en ander moet veranderen. Vooroordelen en een te machohouding zijn nog altijd volop aanwezig. Er zitten naar haar zeggen maar weinig vrouwen in een hogere functie, zeker binnen de bouwsector. Door te praten met bouwondernemingen, de grote organisaties in onze sector, de overheid en andere betrokkenen proberen we dat beeld gelijk te trekken.”

Reageer op dit artikel