nieuws

Britse Amec ziet uitstel grote opdrachten door oorlogskans

bouwbreed Premium

londen ­ Het Britse technische bouwconcern Amec meldt dat grote opdrachtgevers steeds meer weifelen met nieuwe projecten. In de afgelopen maanden zijn twintig grote projecten waarop Amec had gerekend uitgesteld. Het bedrijf gaat er voorlopig van uit dat alleen sprake is van uitstel en niet van afstel.

Amec heeft echter wel een winstwaarschuwing afgegeven, waarop de koers op de Londense beurs in één dag met 20 procent is gedaald. Amec is een belangrijke partner bij grote projecten op het gebied van infrastructuur, offshore en papier­ en kartonfabrieken. Het Britse bedrijf was onder meer nauw betrokken bij de bouw van het nieuwe vliegveld van Hong Kong. Dat soort opdrachtgevers zet nieuwe investeringen echter steeds meer op een laag pitje. Algemeen directeur P. Mason: “Ik zie ook nog geen opleving aan de horizon verschijnen voor de dreiging van een oorlog met Irak is verdwenen en de economie de opgaande lijn weer te pakken krijgt.” Volgens Mason is het investeringsklimaat de laatste weken snel verder afgekoeld.

Ondergrondse

Amec is niet het enige Britse bouwbedrijf dat negatieve berichten naar buiten brengt. Amey, een vergelijkbare onderneming, staat nu zo slecht bekend dat het bedrijf er niet in is geslaagd zijn aandeel in de pfi­financiering voor de Londense ondergrondse bij elkaar te krijgen. De andere partijen in het Tube Lines consortium, Bechtel en Jarvis, hebben daardoor bijna 100 miljoen euro extra moeten regelen. Amey moest begin dit jaar toegeven dat het dergelijke pfi­contracten verkeerd in de boeken had gezet waardoor de winst van 88 miljoen omsloeg in een verlies van bijna 30 miljoen. Tube Lines en het andere consortium voor de metro, MetroNet met onder meer Balfour Beaty, hebben inmiddels bijna 250 miljoen euro aan kosten gemaakt voor de metrocontracten. Gehoopt wordt dat de regering nu binnen enkele weken eindelijk het groene licht zal geven voor het grootschalige opknapwerk aan de ondergrondse.

Reageer op dit artikel