nieuws

Brand Edinburgh nog lang niet gedoofd door instortingsgevaar

bouwbreed Premium

edinburgh ­ Het kan nog wel enkele dagen duren voordat de brand die in de nacht van zaterdag op zondag een groot deel van de oude binnenstad van Edinburgh verwoestte volledig is gedoofd. Veel van de aangetaste historische gebouwen, waaronder het acht verdiepingen hoge Leisureland, staan op instorten waardoor de brandweer er niet in kan om naar overgebleven brandhaarden te zoeken.

Volgens brandweercommandant D. Simpson zijn alle verdiepingen binnen het Leisureland­gebouw ingestort en staan de gevels nu zo goed als los. Andere panden zijn ondermijnd door de grote hoeveelheid water die de brandweer er in pompte en door de hitte van het vuur in de omgeving. Bouwinspecteurs onderzoeken of deze gebouwen nog te redden zijn of dat ze alsnog gesloopt moeten worden. Vanwege instortingsgevaar blijft een groot deel van de oude binnenstad afgesloten. De totale schade wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s. De gemeente Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, moest voor 150 mensen vervangende woonruimte zoeken. Het vuur ontstond op de bovenste verdieping van een nachtclub, enkele uren voordat deze club en andere uitgaansgelegenheden in de historische stadskern volgepakt zouden zijn met discogangers. Doordat in de oude gebouwen veel hout is verwerkt en ze kriskras door elkaar aan en soms over smalle straatjes staan, kon het vuur razendsnel om zich heen grijpen. Veel uitgebrande of beschadigde panden stonden op de monumentenlijst. Het stadshart van Edinburgh behoort tot de werelderfgoederen van Unesco. Door het optreden van de brandweer kon verdere verspreiding van het vuur naar aangrenzende straten echter worden voorkomen en bleef onder meer het 18­eeuwse Adam House gespaard.

Reageer op dit artikel