nieuws

Bouwnijverheid is opnieuw koploper bij faillissementen

bouwbreed

amsterdam ­ Het jaar 2002 eindigt met het trieste record van de meeste faillissementen. Daarbij is de bouw evenals vorig jaar koploper met 22 procent van alle faillissementen. In ruim driekwart van de gevallen gaat het om bedrijven met minder dan vijf man personeel. Dit blijkt uit een onderzoek van faillissementswaakhond Graydon.

Begin dit jaar voorspelde Graydon­onderzoeker R.J. Blom het al. Het aantal faillissementen zou naar de 7000 lopen. Het zij er uiteindelijk 6884 geworden, een stijging met 17 procent ten opzichte van 2001. “Dat was geen kwestie van koffiedik kijken, maar gewoon berekenen. Een gegeven is dat 20 procent van de startende bedrijven het eerste jaar niet haalt. De jaren 2000 en 2001 waren toppers wat betreft starters met 70.000 respectievelijk 65.000”, aldus Blom. Daarnaast is ook het aantal schuldsaneringen met 15 procent toegenomen. Weliswaar geldt die regeling voor natuurlijke personen, maar de ervaring leert dat ongeveer een kwart van de schuldsaneringen eenmanszaken betreft. Dit soort saneringen is zonder meer te vergelijken met een faillissement.

Toeleveranciers

Een simpel rekensommetje leert dan dat ruim tweeduizend bedrijven in de bouw dit jaar het loodje hebben gelegd. “Ik heb nog geen uitsplitsing gemaakt, dus in deze cijfers zit van alles door elkaar, ook toeleveranciers”, verklaart Blom. Van de gefailleerde bedrijven is 40 procent eenmanszaak, 18 procent heeft één personeelslid en hetzelfde percentage heeft twee tot vier mensen in dienst. “Dat is niet opmerkelijk. Maar liefst 51 procent van de ondernemingen in Nederland bestaat uit eenmanszaken”, zegt Blom. De huidige economische conjunctuur is slechts gedeeltelijk schuldig aan het aantal faillissementen. “De afschaffing van de Vestigingswet heeft ertoe geleid dat heel veel starters onvoldoende voorbereid zijn begonnen. Die dachten ‘dat is een leuke sector, laten we daar eens beginnen’. Ondernemer moet je slechts worden als je er met hart en ziel voor gaat en je de benodigde kennis van zaken hebt”, vindt de Graydon­onderzoeker.

Schuld

Ongeruster is hij over de gevolgen van de faillissementen. Maar liefst 56.000 arbeidsplaatsen zijn verloren gegaan en de bedrijven laten een schuld achter van 3,3 miljard euro. “Gemiddeld praat je dus over zo’n 260.000 euro per faillissement”, zegt Blom, die meteen toegeeft dat het in de bouw waarschijnlijk lager ligt. In andere landen, met name in Duitsland, ligt dat bedrag aanzienlijk lager omdat daar beter wordt gelet op bedrijven die in deconfiture raken. “Daar wordt veel sneller het faillissement aangevraagd. In ons land kun je een jaar en soms wel enkele jaren doorgaan met schulden opbouwen. En dat voelen u en ik in onze portemonnee”, zegt Blom. Het komende jaar verwacht hij dat het aantal faillissementen zeker niet minder zal zijn. Weliswaar zijn er dit jaar aanzienlijk minder starters, maar de conjunctuur is wel slechter. “Bovendien leert de ervaring dat bij oplopende werkloosheid ook het aantal starters toeneemt. Daarbij gaat het om mensen die van zichzelf denken dat zij in laagconjunctuur minder kansen op de arbeidsmarkt hebben en daarom maar voor zichzelf gaan beginnen.”

Reageer op dit artikel