nieuws

Bouwen op de vierkante meter bij Tilburgse woontoren Westpoint

bouwbreed

tilburg ­ In hoog tempo schiet woontoren Westpoint in Tilburg uit de grond. Het beton van de 24ste laag is gestort en daarmee is de toren nu over de helft. Wekelijks komt daar een nieuwe laag bij. Begin 2004 wordt de 47 verdiepingen tellende toren opgeleverd. Met 142,5 meter is dit voorlopig Nederlands hoogste woontoren in aanbouw.

Aanvankelijk had projectontwikkelaar en bouwer Ballast Nedam zelfs plannen voor twee even hoge woontorens. Uiteindelijk werd het er toch één, de Tower, met daarnaast de Wing, een appartementengebouw van negen verdiepingen. Logistiek is allesbepalend voor een dergelijk project, want de bouwplaats is nauwelijks groter dan de te bebouwen oppervlakte. “Elke vierkante meter is benut”, zegt planontwikkelaar ir. J. Leemans van Ballast Nedam. “Je moet toch al dat beton naar boven zien te krijgen.” Dat gebeurt overigens met slechts één bouwkraan, die steeds wordt opgetopt tot uiteindelijk 150 meter.

Pionieren

Ook de gefaseerde oplevering over een ruim een jaar wordt een strak geleide operatie. Niet alle appartementen worden tegelijk opgeleverd en nieuwe bewoners kunnen immers niet allemaal tegelijk verhuizen. “We zijn nu al bezig met de planning.” Veiligheid heeft veel aandacht gekregen in het ontwerp van de toren. “Ik denk dat je nergens veiliger kunt zitten dan hier”, stelt Leemans. Voor een deel was dat pionieren, want de voorschriften zijn bij deze hoogtes onduidelijk volgens Leemans. “Vanaf 70 meter weten we het niet meer in Nederland. De regelgeving loopt achter.” De afstemming met de brandweer heeft dan ook lang geduurd. De toren is uitgerust met rookmelders, een ontruimingsalarminstallatie en een sprinklerinstallatie, ingestort in het beton. Bij de bouw gelden strenge veiligheidsvoorzieningen. In de bouw zijn rookmelders, brandblussers, camera’s en een blusleiding aangebracht. Om te voorkomen dat vallende voorwerpen passanten raken, zijn de uitbouwsteigers voorzien van netten. Daarnaast is er op de grond buiten het bouwhek een overkapping gemaakt voor passerende voetgangers en fietsers. Alle medewerkers zijn goed geïnstrueerd over de veiligheidsvoorschriften. Maar ze moeten zich daar natuurlijk wel aan houden. Er wordt onmiddellijk ingegrepen wanneer dat niet gebeurt. “Zien we op de bouw dat mensen niet veilig werken, dan roepen we iedereen bij elkaar”, aldus Leemans. Het meest kritiek blijft altijd het moment dat de tunnelkisten uitgereden worden, vindt Leemans. “Als je zo’n groot gevaarte aan het uitschuiven bent, hangt het toch even tussen hemel en aarde. Dat zijn momenten dat je heel goed op veiligheid moet letten.” Om niet te afhankelijk te zijn van vertragende factoren heeft Ballast Nedam bij de bouw geprobeerd zo veel mogelijk processen onafhankelijk van elkaar te laten verlopen. Bij de afgelopen vorstperiode kon weliswaar even geen beton gestort worden ­ de gevoelstemperatuur boven was ­ 20 graden Celsius, maar de meeste andere werkzaamheden konden gewoon doorgaan. Dat is mogelijk omdat een groot deel van Westpoint al wind­ en waterdicht is. Vrij snel na het storten van nieuwe verdiepingslagen kunnen de puien van de onderliggende verdiepingen al aangebracht worden. Dat gebeurt met een hangsteiger met een kraan erin, op de bouwplaats beter bekend onder de naam Nolleke 2.

Veilig

Het zijn in feite twee werkvloeren met een blauwgekleurde staalconstructie ertussen. De constructie, die speciaal voor het project Westpoint is ontwikkeld, is helemaal afgesloten, zodat er veilig gewerkt kan worden. Bij een project in Rotterdam was al een voorloper van Nolleke 2 in gebruik. Zo’n tweederde deel van alle 206 appartementen is inmiddels verkocht. Een enkeling kocht er zelfs twee. Aspirant­kopers zijn niet afgeschrikt door het instorten van de Twin Towers in New York. Leemans: “Er komen steeds meer hoge projecten. Mensen gaan voor de ‘ultimate thrill’. Zelfs in deze tijd kun je heel goed renderen, als je maar iets biedt wat anderen niet bieden.” ‘Zien we dat niet veilig wordt gewerkt, dan roepen we iedereen bij elkaar’

Reageer op dit artikel