nieuws

Bouw ligt vrijwel volledig stil

bouwbreed

Bouw ligt vrijwel volledig stil

amsterdam ­ De vorst heeft bouwactiviteiten in de buitenlucht voor zeker 95 procent stilgelegd. Dit schat het SFB op basis van het aantal vorstverletmeldingen en observaties van bouwtechnische adviseurs. Het SFB ontving in de eerste drie ijsdagen ruim zesduizend meldingen van vorstverlet van werkgevers. Eén melding bevat alle uitval van één bouwproject. De schade van de uitval wordt vergoed door het vorstrisicofonds, waarvan de SFB de administratie bijhoudt. Volgens F. Knuysting, manager bouwtechnisch advies en controle bij de SFB Groep, is er 180 miljoen euro nodig voor veertig vorstverletdagen. Vanwege de vorige zachte winters bevat de vorstrisicoreserve 442 miljoen euro, ruim voldoende dus om de schade te dekken. De meeste bouwbedrijven konden maandag al weinig meer doen vanwege de lage temperaturen in het weekend. Veel materiaal was toen al bevroren. De SFB beantwoordde maandag 1500 tot 2000 telefoontjes over de kou, voornamelijk om meldingskaarten te bestellen. Bedrijven hebben nog een half jaar om de kaarten in te leveren. Een aantal bedrijven declareert helemaal niet. Zij krijgen na de derde winter automatisch 80 procent van de laatst betaalde premie terug. Knuysting was gisteren op bouwplaatsen in Lelystad en Almere. “Op één bouwplaats werd hier en daar nog wat platen gelegd, maar de uitvoerder gaf aan dat ook deze laatste mensen morgen het vorstverlet ingaan.”

Reageer op dit artikel