nieuws

Blootkalender

bouwbreed Premium

Blootkalender

In bouwketen zie je ze nog regelmatig hangen; blootkalenders. Of het nou winter is of niet, elke maand van het jaar wordt opgeluisterd met een mevrouw in badkleding of minder. “Vind je het niet mooi dan?”, is het ongevraagde commentaar als ik sceptisch in de richting van de kalender kijk. En ik weet dan nooit direct te zeggen dat dát de verkeerde vraag is. Want eigenlijk vind ik het niet ‘kunnen’ op de bouwplaats. Autokalenders met blote vrouwen op de motorkap zijn uiteraard ook niet in de haak, maar schijnen nog een soort doel te dienen uit marketingoverwegingen. Ze spelen in op de fantasie dat sommige vrouwen de afgebeelde auto zo super opwindend vinden dat ze zich alvast uitkleden om de minstens zo opwindende eigenaar te paaien. Maar dient bloot in de bouw een doel? Een keer ben ik in een oude timmerwerkplaats geweest, waar elk stukje muur van vloer tot plafond was bekleed met centerfolds en erger, veel erger. De hele timmerwerkplaats ademde roze. Verwarming was overbodig. Bij binnenkomst kreeg je het meteen Spaans benauwd. De timmerwerkplaats had nog geen afzuiginstallatie voor houtmot en in de loop van de dag moesten de houtbewerkers met hun zaagselhanden de houtstofwaas van de wanden vegen, want het zicht op het roze was hier de arbeidsvitamine. Ik onthield me voor mijn gevoel slechts heel even van commentaar, maar stond waarschijnlijk al een langere tijd verbijsterd rond te kijken toen een van de houtmotmannen met zaagsel in zijn snor knorrig opmerkte: “Vind je het niet mooi dan?”

Reageer op dit artikel