nieuws

Amstelland herontwikkelt fabrieksterrein Enka in Ede

bouwbreed

ede – Amstelland en de gemeente Ede willen volgende maand al de eerste uitgewerkte verkenning op tafel hebben voor de herontwikkeling van het 42 hectare grote Enka-terrein. Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over het voornemen het fabrieksterrein te herscheppen in een groen woon-werkgebied.

De verwachting is dat de fabriek in februari 2003 zijn poorten sluit. Dan kan worden begonnen met de sanering van het met zuren en sulfaten vervuilde gebied. Er bevindt zich ook een geïsoleerde opslag van zinkslib. Sloop en sanering zullen geschieden onder regie van Enka. Amstelland ziet uitstekende ontwikkelingskansen voor het op 100 meter van station Ede-Wageningen gelegen Enka-terrein. De maatschappij mikt op woonbestemming met ruimte voor bedrijvigheid in de buurt van het spoor. Het woningaanbod zal bestaan uit zowel grondgebonden woningen als appartementen. Van het Enka-complex is een aantal onderdelen voorgedragen voor plaatsing op de rijksmonumentenlijst. Speciale aandacht hebben het aanzicht van de centrale carré met de toegangspoort, het ketelhuis met schoorsteen, een magazijn en de fontein met gedenkbank. De mogelijkheden tot behoud van de elementen worden onderzocht in samenspraak met de gemeente.

Reageer op dit artikel