nieuws

Aannemer Friso wil failliete Westerbaan overnemen

bouwbreed Premium

sneek ­ Aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek wil de failliete bouwonderneming Westerbaan overnemen. Westerbaan heeft de rendabele projecten grotendeels ondergebracht in twee nieuwe bv’s, zodat het nog maar de vraag is hoeveel en wat voor werk er resteert en hoeveel ex­werknemers van het failliete bouwbedrijf over kunnen stappen.

  Volgens directeur P. van Duinen, van planontwikkeling bij Friso, sluiten de werkzaamheden goed aan bij de bedrijfsactiviteiten. De twee bedrijven lijken veel op elkaar. De bouwonderneming uit Sneek doet ook aan eigen projectontwikkeling en is actief in de zorgsector, woningbouw, utiliteitsbouw en werkt men nauw samen met woningbouwverenigingen. Er werken 490 mensen bij Friso en de jaaromzet is 90 miljoen euro. Friso meldde anderhalve week geleden al bij de bouw­ en houtbond CNV dat het bedrijf was geïnteresseerd in de overname van projecten en medewerkers. Een curator was er toen nog niet, maar nu inmiddels wel. Eerst wordt onderzocht welke projecten er nog resteren en in hoeverre het voortzetten van de rendabele klussen  in de bv’s van Brander legitiem is. “De situatie is heel anders dan een paar weken geleden. En dat maakt het er voor ons niet makkelijker op. Wellicht dat er nu minder mensen over kunnen stappen. Maar daar is nog niets van te zeggen. Dat hangt er van af wat de curator kan bewerkstelligen”, verklaart Van Duinen.  Het is nog maar de vraag of Friso nog steeds geïnteresseerd is als blijkt dat de rendabele projecten bij Brander blijven. “Dat vergroot de kansen niet voor de mensen die nu nog thuiszitten”, doelt Van Duinen op de 56 ontslagen Westerbaan­werknemers. De naam Westerbaan verdwijnt waarschijnlijk. Ook overname van de schuldenlast ­ die is volgens zeggen opgelopen tot zo’n tien miljoen euro ­ door Friso is niet aan de orde. “Het gaat ons puur om de projecten en de mensen”, zegt Van Duinen. De werknemers van Westerbaan zijn eind vorige week op de hoogte gebracht.

Reageer op dit artikel