nieuws

Zwitsers de straat op voor vervroegd pensioen

bouwbreed Premium

bern ­ Zwitserse bouwvakkers zijn voor het eerst in 55 jaar de straat op gegaan voor een nationale staking. Vakbond Bau en Industrie telt tienduizend actiedeelnemers. Werkgeversorganisatie Schweizerische Baumeisterverband vindt de staking een falikante mislukking.

Regionaal lijken de acties wel degelijk aan te slaan. In Genève en het kanton Tessin ligt het werk grotendeels stil. In het Duitstalige gebied zijn de grote steden Bazel, Bern, Zürich en Luzern getroffen.

Pensioen

Inzet van de staking is het recht om op zestigjarige leeftijd vroegtijdig met pensioen te gaan. Volgens de vakbond staan de eerste gegadigden te trappelen om zich in januari 2003 uit het arbeidsproces terug te trekken. Strijdpunt echter vormt de hoogte van de uitkering. Het Baumeisterverband verdedigt het standpunt een royaal aanbod te hebben gedaan. Volgens de werkgevers mag niemand mopperen. De bouwmeesters verwijten de vakbond naar illegale middelen te grijpen omdat volgens de cao­afspraken beide partijen gehouden zijn aan een vredesplicht. “Met plezier stelt het Baumeisterverband vast dat aan de vakbondsoproep om deel te nemen aan illegale en zinloze blokkades van bouwplaatsen, over het geheel genomen maar weinig gehoor is gegeven. Op veel plaatsen moesten de bondsbestuurders afdruipen omdat niemand kwam opdagen of slechts kleine groepen van de georganiseerde werknemers wilden meewerken. Blijkbaar ziet het gros van de bouwvakkers in het ruimhartige cao­voorstel geen aanleiding om aan de verboden en contraproductieve vakbondsacties deel te nemen”, aldus de werkgeversorganisatie.

Zeldzaam

In Zwitserland zijn stakingen een zeldzaam verschijnsel. In 1997 werd de bouw geplaagd door prikacties waaraan achtduizend werknemers deelnamen. Afgelopen tien jaar bedroeg in Zwitserland het aantal actiedagen per duizend werknemers amper 1,95 per jaar.

Reageer op dit artikel