nieuws

Zuiveringschap Limburg stelt nieuwe slibdroger in gebruik

bouwbreed

roermond ­ Het Zuiveringschap Limburg opent vandaag de nieuwe slibdroger in Susteren. Deze nieuwste aanwinst van het Zuiveringschap (13 miljoen euro) neemt ongeveer de helft van al het Limburgse rioolslib voor zijn rekening.

Het is de derde Limburgse slibdroger naast de drogers in Hoensbroek en Venlo die in 1996 in gebruik werden genomen. Al het slib van de achttien zuiveringsinstallaties in Limburg kan nu worden verwerkt, het zuiveringsslib gaat in korrelvorm naar de cementindustrie. Tijdens het zuiveren van rioolwater produceren de achttien rioolwaterzuiveringsinstallaties jaarlijks 150.000 ton ontwaterd slib. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met 6.500 gevulde containers. Vergeleken met methoden als verbranden en verglazen, heeft het drogen van slib een aantal voordelen, zoals de nuttige eindbestemming van de gedroogde slibkorrels en de decentrale verwerking op bestaande zuiveringsinstallaties. Drogen is bovendien goedkoper dan verbranden of verglazen. Sinds 1996 gaan de slibkorrels van de drogers Venlo en Hoensbroek naar de cementindustrie als brandstof. Nu gaan dus ook de korrels uit Susteren naar de ENCI in Maastricht.

Reageer op dit artikel