nieuws

Wielerbaan met verwarmde dekvloer

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Het middenterrein van de verbouwde wielerbaan in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld heeft een verwarmde dekvloer van een zeldzaam formaat. De granhyto vloer meet 1800 vierkante meter.

Nu nog ziet de vloer eruit als een cementgebonden gietvloer. Als de vloer straks is geschuurd en geïmpregneerd is de gelijkenis met terrazzowerk treffend. De vloer kan tegen een stootje en kan desgewenst, eventueel bedekt met hout of tapijt, ook voor sporten als basketbal en tennis worden gebruikt. “De vloer,” zegt directeur E.Noordegraaf van de gelijknamige handelsmaatschappij in thermisch verwarmde vloeren, “is gegoten in drie grote delen en aangelegd met lasertechniek. In de vloer is geen oneffenheid te vinden.” In het vloeroppervlakte zijn behalve twee dilatatievoegen ook hier en daar metalen plaatjes met schroefdraden te vinden. Die dienen om later eventueel het volleybalnet, tennisnet of zaalvoetbaldoelen op hun plaats te houden. Het verpauperde wielerbaantje moet immers na de grondige opknapbeurt dienst gaan doen als multi­sportaccommodatie. “We zijn begonnen met het verwijderen van de oude betonnen tegels en we hebben wat zand afgegraven”, aldus Noordegraaf. “Daarna hebben we 5 centimeter EPS25 erop gelegd en daarop zijn de buizen van het vloerverwarmingssysteem gelegd. Daarop is de dekvloer van granhyto aangebracht.” Voor de vloer is anhydriet van Raddiban gebruikt, dat is geleverd door Bureau De Looff te Rotterdam. De vloer is ook dikker aangebracht dan gebruikelijk: 70 tot 80 millimeter in plaats van 50. “Het verschil tussen deze vloer en ander anhydriet is vergelijkbaar met yoghurt en melk”, aldus De Looff. “Onze ‘yoghurt’ heeft het voordeel, dat de kleine delen als kleurstof gelijkmatig door de substantie gemengd blijft en niet gaat drijven. De dekvloer blijft dus beter en vooral egaler op kleur. De meeste merken anhydriet bevatten heel veel water, dat van ons bevat minder water en een ander vloeimiddel.”

Stroefheid

Als de vloer straks is geschuurd en de impregnerende beschermlaag is aangebracht, ligt er een antracietkleurige vloer met een redelijke stroeve, matglanzende beschermlaag. Over de stroefheid van de vloer is met architect prof. J. van Stigt intensief overleg gepleegd. Het mag immers niet gebeuren dat sporters over hun door eigen transpiratie natgeworden vloer uitglijden. “De vloerverwarming,” legt Noordegraaf uit, “werkt in dit soort dekvloeren perfect. Een anhydrietvloer heeft in tegenstelling tot een zand­cementvloer veel minder holle ruimten, die de warmteoverdracht nadeling beïnvloeden. Dat scheelt wel een factor 20.” Behalve de vloer van het middenterrein zijn ook de vloeren van het nieuwgebouwde clubhuis en de entree en toiletgroepen met granhyto bekleed, in een gele tint.

Reageer op dit artikel