nieuws

Weena Center geteisterd door lekkages

bouwbreed Premium

rotterdam ­ Nog geen twaalf jaar na oplevering ondergaat het prestigieuze Weena Center een ingrijpende renovatie wegens aanhoudende lekkages. De 103 meter hoge woontoren moet over een jaar eindelijk compleet waterdicht zijn. Hoofdaannemer BAM Nelissen Van Egteren heeft daarvoor een absolute garantie gegeven.

Renovatie maakt woontoren waterdicht De sierlijke woontoren ­ enige jaren geleden nog bewoond door de toenmalige burgemeester Bram Peper ­ staat er momenteel half ontkleed bij. Vanaf hefsteigers worden gevelbeplating, kozijnen en loggia’s gedemonteerd en afgevoerd. Dichtbij de top worden de eerste geveldelen teruggeplaatst. Het is het begin van een operatie van ongeveer een jaar om de vochtproblemen de baas te worden. Het totale geveloppervlak van de 32 woonlagen metende toren bedraagt circa 10.000 vierkante meter. Met name in de appartementen aan de zuidwestkant van de toren was wateroverlast van meet af aan een probleem. “Waar luchttransmissie mogelijk is, wordt regenwater als gevolg van capillaire werking naar binnen getrokken”, legt uitvoerder B. de Kroo van BAM Nelissen Van Egteren Regio Rotterdam uit. “Op zichzelf is water achter de gevelbeplating niet problematisch, zolang het ook maar weer wordt afgevoerd. En dat is hier niet altijd het geval.” Door de naden tussen de gevelbeplating ­ die bestaat uit een epoxyplaat met een instrooilaag van gebroken grind en gebroken glas ­ komt water terecht in de houten achterconstructie, die daardoor is aangetast. De aannemer die destijds het Weena Center bouwde bracht weliswaar lateislabben aan om het probleem te ondervangen, maar die bleken niet altijd even ordentelijk te zijn aangebracht. Op een aantal plaatsen zijn ze geperforeerd door spijkers en schroeven die werden gebruikt bij de bevestiging van de gevelplaten. Dat er water achter de panelen komt, is niet altijd te voorkomen, aldus De Kroo. “Op grote hoogte en bij stevige wind krijgt het gebouw te maken met ‘horizontale regen’.” BAM Nelissen Van Egteren voerde samen met Bureau Dak Advies tests uit met een beregeningsinstallatie om hiervoor een effectieve waterkering te ontwikkelen. In eerste instantie werd de oplossing gezocht in het dichtkitten van alle naden. Maar het probleem liet zich op die manier niet oplossen: verstikking leidde tot verdere aantasting van de houten achterconstructie achter de beplating. Complete vervanging van de achterconstructie en aanbrengen van nieuwe isolatie en gevelbeplating was het enige alternatief. Kozijnen en beglazing worden ook vervangen. Om te beginnen maakt de aannemer het betonnen skelet van de toren luchtdicht. Naden en gaten worden daartoe dichtgeplakt. BAM Nelissen Van Egteren gebruikt voor de afdichting EPDM. Het soepele EPDM­rubberafdichtingsmateriaal is eenvoudig te verwerken en heeft een lange levensduur van zeker dertig jaar. Conusgaten van de bekisting worden ermee afgeplakt, maar ook worden hoeken, dak­ en balkonranden er geheel mee bedekt. Stukken EPDM worden door föhnen of kit waterdicht met elkaar verbonden. Omdat uit proeven bleek dat zelfs bij grondig afgeplakte verbindingen lekkage niet volledig is uit te sluiten, wordt bij de kozijnen behalve de EPDM­afdichting ook nog een lekdorpel aangebracht. De stelkozijnen worden met EPDM ingeplakt. Nieuwe EPDM­slabben vormen de voornaamste kering van het vocht dat door de naden naar binnenkomt. BAM Nelissen Van Egteren bekijkt elk detail zorgvuldig om risico’s uit te bannen. Zo krijgen de glazenwasconsoles voor alle zekerheid een waterkering. Die wordt halverwege op de geleideconstructie gelast. De uitvoering vereist ondertussen de nodige planning en tact van de bouwers. De Kroo: “We hebben te maken met een opdrachtgever, BPF Bouw, en 124 huurders.” De BAM wordt ondersteund door Fame management uit Zwolle. Dit bureau houdt namens BPF Bouw toezicht op de uitvoering, verzorgt de deelopleveringen en coördineert de uitvoering met de bewoners. Aannemer en onderaannemers werken tegelijkertijd aan vier gevelzijden. Per dag pakken ze één woning aan. Ze plaatsen stofschotten, demonteren de kozijnen en brengen de EPDM­afdichting aan, waarna de montage volgt van de nieuwe kozijnen. Als esthetische opwaardering krijgt de toren een kleurwijziging van de gevelkozijnen en wordt zeefdrukglas geplaatst in de nieuwe kozijnen van de dakopbouw. Na de gevelrenovatie krijgt de entree een complete facelift. Architect Jan Hoogstad en de Welstandscommissie wilden geen verdere wijzigingen aan het uiterlijk. Met kritiek op de bouwer van het Weena Center is De Kroo voorzichtig. “De manier waarop hier en daar de lateislabben zijn aangebracht is zonder meer slordig. Maar ze bouwden hier een toren zoals nog nooit eerder gebouwd was in Nederland. Het is wel erg makkelijk om daar achteraf commentaar op te leveren.” ‘Op grote hoogte is soms sprake van horizontale regen’

Reageer op dit artikel