nieuws

Vloerleggers komen met eigen arbitrageregeling

bouwbreed Premium

rotterdam ­ De Werkgeversvereniging voor het Vloer­ en Raambedrijf (WVVR) heeft voor de eigen branche een arbitrageregeling opgezet. Tot op heden bestond er geen regeling voor de branche en werden conflicten ter beslechting aan de rechter of aan de Raad van Arbitrage voor Bouw voorgelegd.

Voor de beslechting van hun geschillen kunnen vloerleggers, bedrijven die zonweringen monteren en stoffeerders voortaan terecht bij het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). In overleg met de speciaal voor dit doel opgerichte Stichting Arbitrage Projectinrichting (SAP) heeft het NAI een lijst van twintig arbiters opgesteld. Op de lijst staan tien vakarbiters uit de branche en tien juristen die door de SAP worden voorgedragen en door het NAI worden gescreend en aangesteld. Als een geschil bij het NAI belandt, worden uit deze sublijst de arbiters geselecteerd. De regeling is ook voor partijen toegankelijk die niet lid zijn van de WVVR.

Lachertje

De brancheorganisatie wil met de regeling voorkomen dat ruziënde partijen bij de rechter belanden. De procedures zouden daar ingewikkeld en duur zijn. Daarnaast schakelt de rechter, die geen kennis heeft van het stoffeerdersvak, arbiters in van de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Een procedure die volgens voorzitter M. Jongste van SAP tot slechte geschillenbeslechting leidt. “De arbiters van de raad weten niets van ons vak. Ik heb eens een zitting meegemaakt. Een lachertje was dat.” De bestuurder kiest bewust voor het NAI als hoeder van de geschillenregeling, omdat het instituut veel onafhankelijker zou zijn dan de Raad van Arbitrage.

Reageer op dit artikel