nieuws

Verhuizing Jaarbeurs financieel haalbaar

bouwbreed Premium

utrecht ­ Verplaatsing van de Jaarbeurs naar polder Rijnenburg hoeft de gemeente Utrecht niets te kosten. De grondopbrengst van het huidige Jaarbeursterrein bij een ander, intensiever gebruik levert voldoende geld op om de ontwikkeling van een nieuw Jaarbeursterrein ten zuidwesten van knooppunt Oudenrijn te financieren.

Verhuizing van de Jaarbeurs al geruime tijd onderwerp van gesprek. De beursactiviteiten van de Jaarbeurs maken zeer extensief gebruik van de 30 hectare grond ten westen van Utrecht CS. Bovendien zorgen grote beurzen voor enorme verkeersproblemen. E. Hofstra (Kondor Wessels Amsterdam Projectontwikkeling), J. van de Kraats (Maarssens Bouwbedrijf) en H. Reijersen van Buuren (Van Bekkum Projecten) hebben de haalbaarheid van een verhuizing onderzocht in een afstudeerproject voor de Academie voor Management van de Rijksuniversiteit Groningen. Verplaatsing naar Rijnenburg zou betekenen dat het huidige Jaarbeurscomplex vrijkomt voor veel intensievere benutting, zoals woningen of kantoren. Die opbrengsten leveren genoeg op om de Jaarbeurs­gebouwen te verplaatsen naar de polder. Daardoor zou het centrum niet langer overlast hebben van beursbezoekers die per auto komen. Om Rijnenburg, waar nu woningbouw is gepland, beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer, stellen de onderzoekers voor de sneltramverbinding naar Nieuwegein en IJsselstein een rondje te laten maken via Rijnenburg terug naar Utrecht centrum.

Uitgaanscentrum

Op de nieuwe locatie zouden behalve beurshallen en kantoren ook entertainmentfuncties, zoals een casino, theater en megabioscoop moeten komen. Die zijn nu op het Jaarbeursplein gepland. Rijnenburg wordt daardoor een nieuw uitgaanscentrum voor onder meer Leidsche Rijn. Auto’s zouden ondergronds geparkeerd kunnen worden. Ook zou er nog plaats zijn voor woningbouw. Voor de Jaarbeurs, die partner is bij de herontwikkeling van het Utrechtse stationsgebied, is de verhuizing geen gespreksonderwerp. “We zijn niet van plan te vertrekken”, aldus een woordvoerder. De Jaarbeurs is deels eigenaar van de grond en heeft een deel langdurig in erfpacht.

Reageer op dit artikel