nieuws

Veel onduidelijk over Westlandse Zoom

bouwbreed Premium

den haag ­ De Groene Haeg in de Westlandse Zoom wordt vooral groot en groen. Verder is nog veel onduidelijk over de villawijk die moet verrijzen op de 400 hectare grondgebied van Wateringen, Monster en Den Haag.

Tegen 2020 moet het grootste villapark van Nederland klaar zijn. Projectontwikkelaar Amstelland Ontwikkeling bijt het spits af en begint volgend jaar aan de bouw van de eerste 215 vrijstaande en twee­onder­een­kap woningen aan de Uithoflaan. B. Hogenbosch, woordvoerder van Amstelland, noemt het project aan de Uithoflaan “stedenbouwkundig zeer bijzonder. Hoogwaardige kwaliteit van woningen en indeling van de openbare ruimte”. Architectenbureau Ellerman, Lucas, van Vught en de Belgische architecten Bob van Reeth en Coninx ontwerpen de villa’s. Over de verdere inrichting van De Groene Haeg bestaat nog veel onduidelijkheid. Volgens projectleider van de gemeente Den Haag, L. Royen, komt dit omdat veel afhankelijk is van de ontwikkeling van de markt. Den Haag begint volgend jaar met het bouwrijp maken van tuinbouwgebied Madestein, maar is nog in onderhandeling over de vraag met welke (eventuele) projectontwikkelaar zij in zee gaat. In Madestein komen zo’n zevenhonderd villa’s 75 luxe appartementen. In principe is alles mogelijk, stelt projectleider Royen. “Als een ontwikkelaar allemaal witte villa’s in een hoek wil, moet dat kunnen.”

Vrije kavels

Hoe meer vrije uitgave van kavels, hoe beter, vindt Royen. Bij minimaal dertig procent van de kavels laat de gemeente het ontwerp van de woningen aan particulieren over. Die moeten zich wel aan een aantal bouwregels houden, zoals verplicht drie bomen per kavel. Royen: “Iemand koopt een kavel in redelijke mate van vrijheid, maar hij moet wel zorgen dat ook de buren geen rare dingen doen.” Ook heeft de gemeente al belangstelling gemerkt van beleggers die kijken naar de mogelijkheid woningen te bouwen met een extreem hoge huur. Vanwege de vele internationale werknemers met een tijdelijke positie in Nederland wordt een grote vraag naar luxe huurwoningen verwacht. Ook houdt Royen de mogelijkheid open om bijvoorbeeld een appartementencomplex neer te zetten voor welgestelde ouderen. Met bijbehorende service. “Het hangt allemaal af van de markt op dat moment.” Voor voorzieningen als tennisbanen en winkels moeten de welvarende bewoners van de villa’s ­ die tussen de 600.000 en een miljoen euro kosten ­ naar Loosduinen en Escamp. De gemeente bekijkt de mogelijkheid om een vestiging van een internationale school naar de Westlandse Zoom te halen. “De gemeente Wateringen ziet dat wel zitten”, verzekert Royen.

Reageer op dit artikel