nieuws

Twijfels over bestaan overnamekandidaat aannemer Westerbaan

bouwbreed

leeuwarden ­ Bij aannemingsmaatschappij Westerbaan BV in Leeuwarden twijfelt men eraan of er inderdaad wel een serieuze overnamekandidaat is die het hele huidige bouwbedrijf wil overnemen. Volgens de bouw­ en houtbond CNV heeft zich bij hen een groot en solide, Fries bouwbedrijf gemeld. Advocaat J. Kap, die namens de Westerbaan­directie het woord voert, noemt dat een ‘apenverhaal’.

  “Er zal best een bedrijf zijn dat belangstelling heeft voor een of meerdere projecten waar Westerbaan aan werkt, maar het wil er bij mij niet in dat er een bouwonderneming is die het hele bedrijf over wil nemen”, aldus Kap. De advocaat zegt zelf contact te hebben gehad met alle grote bouwondernemingen in Friesland. “En geen van allen hadden ze belangstelling voor een volledige overname. Was dat wel het geval geweest, dan waren we snel klaar geweest.” Kap vindt het flauw dat het CNV de naam niet wil noemen van de overnamekandidaat. “Hier kunnen we niets mee. Noem man en paard”, roept hij de bond op. Die wenst dat niet te doen op uitdrukkelijk verzoek van de kandidaat. Kap is net als Brander de afgelopen weken verschillende keren bedreigd door schuldeisers ­ in totaal zijn dat er meer dan vijfhonderd ­ die geld willen zien. Desnoods uit Branders’ nieuwe bv’s. “Maar dat is aan de curator. De kas van Westerbaan is leeg.”

Schuldenlast

De advocaat verwacht dat morgen het doek echt valt voor het huidige Westerbaan. “En wij zullen dat niet keren.” Tot begin deze week was men in gesprek met grote onroerendgoedpartijen die wellicht de schuldenlast van Westerbaan over wilden nemen. Maandag haakte de laatste kandidaat echter af.   De raadsman neemt nog contact op met sanitairbouwer Afiscon uit Barneveld die het bedrijf vandaag in kort geding voor de rechter daagt vanwege een onbetaalde rekening van 28.000 euro voor geleverde toiletten. “Dat is zinloos als morgen het faillissement wordt uitgesproken.”  Kap ontkent dat directeur J. Brander gereedschap heeft gestolen uit de werkplaats van Westerbaan. “Er is inderdaad gereedschap meegenomen. Maar dat is keurig betaald na taxatie door een erkent taxateur. Brander heeft dat gereedschap nodig om de nog lopende projecten af te bouwen.” De curator die na het faillissement wordt aangesteld, moet bepalen of deze handelwijze legitiem is. Ook bekijkt die in hoeverre de nieuwe bv’s van Brander ­ Noord­ en Oost ­ aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het miljoenenverlies.

Reageer op dit artikel