nieuws

Tsjakka

bouwbreed Premium

Tsjakka

Neen, niet Youp van ’t Hek maar de meester van het positivisme zelf Emile Ratelband moet de kar gaan trekken voor Leefbaar Nederland. En dat net op het moment dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) laat weten dat juist de Nederlandse economie kwetsbaar is voor lage beurskoersen. Immers, lage beurskoersen zijn slecht voor de reserves van de penioenfondsen. Die moeten hun premies verhogen. Dat leidt weer tot hogere looneisen van de bonden, terwijl de economie juist gebaat is bij loonmatiging. Dat bonden en werkgevers vrijdag in de Stichting van de Arbeid toch een akkoord hebben weten te bereiken, is een lichtpuntje. Internationaal ziet het er allemaal wat slechter uit. George W. Bush is er in een jaartje tijd in geslaagd het begrotingstekort van de VS op te laten lopen van 7,7 miljard dollar naar 54 miljard. Zelfs als hij de geschiedenisboeken niet in wil als oorlogspresident, komt het tekort naar verwachting eind dit jaar uit op 175 miljard. Deze jobstijding is door de beleggers met gejuich begroet. De door consumptie gedreven Amerikaanse economie profiteert immers van deze geweldige impuls. Dat op langere termijn de effecten slecht zijn, boeit niet. Zou Ratelband hier de hand in hebben gehad? De bouw intussen blijft het maar moeilijk houden. Snel dalende omzetten als gevolg van een opdrachtenstaking bij overheden, de NMa die de eerste vier bedrijven aanpakt voor malversaties in Scheemda of all places en weinig animo van beleggers. Geen wonder dat de aandelenkoersen op een historisch laag niveau blijven. De BAM Groep leek zich aan de trend te onttrekken. De Van Vonno­boys komen echter niet los van de 14+ euro. Het kan zijn dat de leden van Leefbaar Nederland achter Fred Teeven gaan staan en niet Ratelband willen hebben. Dat zou voor de bouw een gunstige uitslag zijn. Die kan Ratelband dan inhuren om de beleggers wat positivisme over de sector bij te brengen. Nog niet zo heel lang geleden heeft Ratelband studenten over gloeiende kolen laten lopen. Het positivisme zou ertoe leiden dat ze geen blaren zouden krijgen. Uiteraard kregen ze die wel. Voor beleggers maakt dat niets meer uit. Die zitten al zo lang op de blaren dat er inmiddels eelt op zit. Tsjakka.

Reageer op dit artikel